Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако имате висок притисак ова пића нису за вас

Висок крвни притисак или хипертензија је познат и као „тихи убица“ јер у почетку оболели немају никаквих здравствених проблема.
Фото: Pixabay/jarmoluk

Висок притисак често се открива тек када се појаве видљиве здравствене компликације. Када је у питању висок крвни притисак, симптоми на које треба обратити пажњу могу бити неспецифични.

Висок притисак или хипертензија је болест циркулаторног система у којој се у два или више наврата мере абнормалне вредности крвног притиска.

Нормалне вредности крвног притиска су око 120/ 80.

Подаци Светске здравствене организације показују да 44,2 одсто одраслих у Европи пати од високог крвног притиска.

Ако имате висок крвни притисак, важно је да га редовно контролишете уз помоћ лекара и редовно мерење код куће.

Ако патите од високог крвног притиска, требало би да се више крећете, избегавате стрес, водите рачуна о телесној тежини, храните се здраво, али и водите рачуна о томе шта пијемо.

Ако имате висок крвни притисак, важно је да обратите пажњу на исхрану, као и на пиће које конзумирате.

У наставку откривамо која пића треба да избегавате ако имате висок крвни притисак.

Кафа

Прва на листи је кафа, јер је то пиће које многи људи свакодневно пију. Међутим, превише кафе може имати негативан утицај на здравље и хипертензију. Генерално, пића која садрже кофеин, укључујући чај, кафу и енергетска пића, могу повећати крвни притисак.

Алкохол

Људи који имају висок крвни притисак такође треба да избегавају алкохол. Више од три алкохолна пића дневно могу подићи крвни притисак. Према истраживањима, конзумација седам или 13 алкохолних пића недељно је повезана са повишеним крвним притиском.

Енергетска пића

Енергетска пића генерално могу лоше утицати на здравље, али и повећати шансе за развој хипертензије. Један од криваца за ово је кофеин који се налази у њима.

Газирани сокови

Према мишљењу нутрициониста, заслађени сокови су пуни додатог шећера, па могу негативно да утичу на крвни притисак. Стога, ако патите од високог крвног притиска, избегавајте конзумирање свих врста сокова и заслађених пића.

Navike koje vam mogu pomoći da bez muke izgubite do pet kilograma

Преузмите андроид апликацију.