Почетна > Бизнис
Бизнис

Air Croatia наставља да гомила губитке

Карте компаније „Air Croatia“ скупље су од конкуренције, а неке линије су скупље од преоокеанских летова. Упркос томе, као и државној помоћи од 400 милиона евра током последњих 10 година, хрватска компанија и даље гомила губитке. Како?
Фото: PrtSc/QFS Aviation/YouTube

Ово је само једно од бројних питања која су запослени у „Air Croatia“ припремили за председника Хрватске Зорана Милановића и посебно за председника владе Андреја Пленковића, а која ће бити постављена на Скупу радника „Croatia Airlines“ заказаном за сутра у 14 часова.

Запослени у „Air Croatia“ суочавају се са до сада невиђеним системским проблемима. Како наводе, све фирме у Европи су прошле године имале позитиван салдо, а само нова „ITA“ која тек почиње, „SAS“ коју напада конкуренција и „Croatia“ послују негативно.

„Air Croatia“ је требало да врати 33 милиона евра 1.1.2023. држави. Нису вратили јер немају новац, наводе запослени. Упркос томе, компанија купује нову флоту модела „Airbus A220“ чији проблеми са поузданошћу мотора су светски проблем број 1, па тако „Swiss Air“ има тренутно приземљено трећину флоте А220.

Даље се напомиње да хрватска авиокомпанија крши права пилота на гарантовани годишњи одмор, ред летења је катастрофалан, плате су исте током последње 23 године, само подигнуте у паници 10 посто бруто пре месец дана.

Поставља се и питање како је директор Саобраћаја постављен на дужност – да ли је било конкурса за ту позицију и које су његове компетенције.

Поставља се питање плата, али и осталих услова за запослене. Нису угрожене само плате пилота, већ и кабинског особља, које су такође ниже него код конкуретних компанија.

Када ћемо увести сендвиче/оброке у „SkyShop“ као и све остале нормалне компаније, само је једно од питања која запослени директно постављају Управи компаније „Air Croatia“.

Проблем је и паркинг запослених, али најтужније од свега је питање везано за панталоне и кошуље чији број, како се наводи, није довољан за смене од 5-6 дана, а на овај проблем радници упозоравају већ неколико година.

Руководиоци хрватске авиокомпаније кажу да је то одлука управе.

Ponovo otvoren aerodrom na Siciliji nakon suspenzije zbog erupcije Etne

Преузмите андроид апликацију.