Почетна > Свет
Свет

Аеродроми у Хрватској се прилагођавају за улазак у Шенген

Хрватски аеродроми грађевинским радовима и прилагођавањима путничких терминала и других простора за кретање путника припремају се за улазак у Шенген, од којег не очекују проблеме, већ лакши пролаз путника и пораст саобраћаја на ниво пре пандемије.
Фото: Танјуг/AP Photo/Carolyn Kaster

Хрватски аеродроми у шенгенски простор улазе 26. марта са летњим редом летења, па се посебном у саобраћаном и туристичком сектору очекују пораст пословања и одређене финансијске и временске уштеде, преноси Хина.

Осим пораста саобраћаја, заједничко свим аеродромима је да не очекују проблеме у примени шенгенских правила у ваздушном простору и не планирају додатно запошљавање јер то заиси од планираног саобраћаја и броја летилица.

Хина преноси да радови на загребачком аеродрому, највећем у Хрватској, теку према плану за улазак у Шенген. Радови се изводе на путничком терминалу којима ће повећати чекаонице путника у домаћем одласку.

На Аеродрому у Сплиту нису потребне никакве битне измене с обзиром на то да је пројект реконструкције и доградње путничког терминала, довршен 2019., садржавао и све критеријуме и услове потребне за улазак у шенгенски простор.

На дубровачком Аеродрому се спроводе инфраструктурни радови у зони долазака путничког терминала за путнике из дестинација изван Шенгена и трећих земаља те припреме за увођење тзв. ЕЕС (entry/еxit system) система, који би требало примењивати од ове године.

Очекује се да ће на ријечком Аеродрому уласком у Шенген бити смањене гужве и чекања на улаз/излаз из земље, посебице зато што летови из Европске уније, који су до сада били међународни, постају домаћи и неће захтевати граничну контролу уласка/изласка из земље.

На осијечком Аеродрому се не очекују битне.

Na Bregani u smeru Slovenije kolona teretnih vozila duga devet kilometara

Преузмите андроид апликацију.