Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири одлична разлога због којих би требало да једемо чери парадајз

Поред пријатног укуса и разних могућности употребе у домаћинству, овај парадајз представља право богатство хранљивих састојака.
Фото: Pixabay/matthiasboeckel

Парадајз је права летња намирница и пуни тањире све до октобра. Наравно, може да се конзумира током целе године, али ипак највише прија у летњим месецима.

Парадајз је врло једноставно уврстити у сваки јеловник. Можете га додати сендвичима, јести као салату, припремити од њега чорбу и разне сосове.

Многима је омиљена врста парадајза она мања и симпатичнија – чери парадајз. Ако још нисте, време је да почнете и њега да једете, а за то постоје четири одлична разлога, које доносимо у наставку.

 Поправићете изглед коже

Чери парадајз садржи пуно витамина Ц. У само једној шољици чери парадајза налази се чак 19 милиграма овог важног витамина. Познато је да витамин Ц поправља здравље коже, али штити и од оштећења узрокованих УВ зрацима.

Регулисаћете крвни притисак

Осим витамином Ц, чери парадајз обилује и калијумом. У једној шољици чери парадајза пронаћи ћете више од 350 милиграма калијума, готово једнако колико у банани средње величине.

Иако калијум има бројне предности за здравље, најпознатија је та да може да помогне у снижавању и регулисању крвног притиска.

Фото: Pixabay/Lernestorod
Смањићете ризик од можданог удара

Ова биљка садржи ликопен, а његове добробити су огромне. Нека истраживања повезала су ликопен са смањењем ризика за настанак рака простате, а у новије време примећује се да је повезан и са смањењем ризика од можданог удара код мушкараца.

Ваше кости би могле бити здравије

Али добробити ликопена не завршавају се само на смањењу ризика од рака простате и можданог удара – овом чудотворном нутријенту се приписује и боље здравље костију и смањени ризик од развоја остеопорозе.

Дакле, чери парадајз могао би дугорочно да побољша ваше здравље.

Парадајз свих боја има узгајиваче у Србији

Преузмите андроид апликацију.