Почетна > Бизнис
Бизнис

Парадајз свих боја има узгајиваче у Србији

Парадајз је поврће које је веома распрострањено код нас и гаји се у скоро свакој башти.
Фото: PrtSc/MrBrownThumb/YouTube

Најзаступљенији је црвени парадајз који у себи садржи ликопен, црвени пигмент.

Међутим, поред класичног црвеног парадајза у  домаћинству Ћатића из села Маслошево може се видети црни плод парадајза, али и жути.

„Црни парадајз гајим већ неколико година, то је стара сорта парадајза која се врло ретко још по негде може наћи. Када се расече и проба исти је као и овај црвени парадајз, чак је можда и слађи. Људи се шале кад виде, па кажу, то је плави патлиџан само закржљао, али није, то је стара сорта парадајза која се врло ретко гаји“, каже Слађана Ћатић из Маслошева.

И док многи негодују и нерадо се одлучују да пробају овако необичан плод, Слађа је задовољна овом сортом.

„Од сада ћу само њега да садим, јер је фантастичног укуса. Мало је ситнији плод него код црвеног парадајза, али да је заливан редовно можда би био крупнији, ми не користимо хемију па га ја берем и једем у башти. Месо му је црвено а покожица црна док не сазри, а кад је зрео онда поцрвени али задржи на местима склоњеним од сунца црну боју“, објашњава Слађана.

У селу Липовац Радовановићи поред црвеног гаје и жути парадајз. Стара сорта која се некада узгајала сачувана је на овом имању све до данас.
Фото: PrtSc/Priroda_leci_sve/YouTube

„Жути парадајз се код нас редовно сеје подједнако као и црвени. Декоративан је и јако је леп када се помеша у салати са црвеним. Он се разликује само по боји од обичног црвеног парадајза, јер је укус исти као што га има парадајз, уколико се дуже задржи на сунцу односно на биљци може бити за нијансу слађи. Отпоран је на болести па га радо препоручујем за органску производњу“, рекла је Мирјана Радовановић из села Липовац.

Иначе у свету је заступљено преко 400 различитих врста парадајза, од тога у Србији се производи око 50.

О узгоју купина породице Шмит у Панчеву прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.