Početna > Svet
Svet

Rumunija jača odbranu u pograničnim oblastima zbog ruskog granatiranja

Rumunija pojačava mere zaštite civila u pograničnim naseljima na Dunavu, u neposrednoj blizini zone sukoba u Ukrajini, zbog ruskog granatiranja ukrajinskih luka.
Foto: Tanjug/Jae C. Hong

Nacionalni komitet za vanredne situacije Rumunije (CNSU) ovlastio je Ministarstvo nacionalne odbrane da identifikuje područja na obalama Dunava u kojima je potrebno preduzeti mere za zaštitu stanovništva.

„S obzirom na trenutni geopolitički kontekst i nedavne i ponovljene napade na ukrajinske luke Reni i Izmail, Komitet je ovlastio Ministarstvo nacionalne odbrane da proceni i identifikuje oblasti u Rumuniji koja se nalaze u blizini konfliktnih područja, gde se uvode posebne mere za zaštitu stanovništva”, navodi se u odluci, prenosi Ađer pres.

Na sastanku Nacionalnog komiteta usvojena je odluka o sprovođenju mera za upozorenje rumunskih državljana u pograničnom području sa Ukrajinom.

Konkretno, to se odnosi na obaveštavanje stanovništva putem Ro-Alert poruka u naznačenim područjima u slučaju opasnosti od pada „elemenata koji pripadaju vojnoj opremi koja se koristi u sukobu”.

Lavrov: Rusija ima informacije o mogućim napadima na Turski i Plavi tok

 

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake