Почетна > Свет
Свет

Савет ЕУ усвојио нови Закон о шенгенским границама

Савет ЕУ данас је дао коначно одобрење за нови Законик о шенгенским границама, правилник ЕУ који се бави управљањем унутрашњим и спољним границама, као и правилима којима се регулише гранична контрола особа које прелазе спољне границе ЕУ.
Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Како се наводи у саопштењу Савета ЕУ, овом уредбом уводи се могућност усвајања мера широм ЕУ које ограничавају приступ ЕУ држављанима трећих земаља у случају ванредне ситуације великих размера у јавном здравству.

Њоме се такође успоставља процедура трансфера, која ће помоћи у решавању секундарног кретања миграната (из једне државе чланице у другу) и нуде решења за ситуације инструментализације миграција.

„Појашњења правила о поновном увођењу граничних контрола осигураће да она остану крајња мера“, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, ова реформа је кључна у томе да се шенгенски простор учини отпорнијим на садашње и будуће кризе на спољним границама. Она осигурава и да људи који живе и путују у ЕУ могу да у потпуности уживају у предностима путовања без граница.

Како се појашњава, у случају велике ванредне ситуације у јавном здравству, нова правила дају могућност да се, након одлуке Савета ЕУ, уведу усклађена привремена ограничења путовања на спољној граници ЕУ.

Током пандемије корона вируса, ЕУ је могла да издаје само необавезујуће препоруке у вези са ограничењима путовања у државе чланице.

Поред ограничења путовања, Савет ЕУ може да наметне тестирање, карантин, самоизолацију и друге здравствене мере за грађане који нису из ЕУ, а који улазе у ЕУ.

У циљу борбе против инструментализације миграције, измењени Шенгенски гранични законик понудиће државама чланицама могућност да ограниче број граничних прелаза или смање њихово радно време и омогућиће појачане мере надзора граница.

Њиме се појашњава и постојећи оквир за поновно увођење и продужење контроле унутрашњих граница, што је могуће када постоји озбиљна претња јавној политици или унутрашњој безбедности.

Ревидираном уредбом утврђује се и максимално трајање током којег се ове контроле на унутрашњим границама могу одржавати, односно контроле унутрашњих граница о којима су обавештене Комисије, Европски парламент и државе чланице пре поновног увођења могу остати на снази највише две године.

У већим изузетним ситуацијама, унутрашње граничне контроле могу се продужити за додатних 6 месеци, са могућношћу да се једном продуже за укупно трајање од годину дана.

Поред тога, нова процедура трансфера омогућиће држави чланици да држављане трећих земаља који су ухапшени у пограничном подручју и који илегално бораве на њеној територији, пребаци у државу чланицу из које су директно стигли.

„Путовање у шенгенској зони без граничних провера једно је од главних достигнућа ЕУ. Данашњим гласањем дали смо државама чланицама при руци алате за одржавање путовања без граница унутар шенгенског простора, уз обезбеђивање спољних граница, решавање нерегуларних миграција и ризика по јавно здравље“, рекла је белгијска министарка за унутрашње послове, институционалне реформе и демократску обнову Анелис Верлинден.

Уредба ће ступити на снагу 20 дана након објављивања у Службеном листу ЕУ.

Tramp: Lideri Kine, Rusije, Mađarske i Severne Koreje bolji u svom poslu od Bajdena

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке