Почетна > Свет
Свет

Пуповац поново „камен спотицања“ тек формираној Влади ХДЗ и ДП

Иако је нова хрватска Влада формирана тако што је премијер Андреј Пленковић поклекао под притиском десног Домовинског покрета да СДСС не може бити део извршне власти, лидер ХДЗ-а се наводно није скроз одрекао Милорада Пуповца и сматра их делом парламентарне већине.
Фото: Танјуг/Фото Хина/Даниел Касап

Да је Пуповац и даље „камен спотицања“ крхкој владајућој коалицији у Хрватској показало је и јучерашње писање ријечког Новог листа, да ХДЗ лидера СДСС-а жели за председника парламентарног Одбора за људска права и права националних мањина, и то у квоти већине у сабору.

Руководство Домовинског покрета Ивана Пенаве не жели ни да мисли о томе јер им је избацивање СДСС-а из владе практично једини успех који су постигли у преговорима с Пленковићем.

Зато су, пише Нови лист, из Домовинског покрета запретили ХДЗ-у чак и раскидом коалиције. Подсећају да је Пуповац и у прошлом сазиву сабора био шеф Одбора за људска права и права националних мањина.

Времена за договор нема пуно јер је већ за данас сазвана седница Одбора за избор и именовања на чијем дневном реду је и предлог за председнике и потпредседнике низа одбора, па тако и овога који је наводно ХДЗ наменио Пуповцу.

„Домовинском покрету је апсолутно неприхватљиво да Пуповац или неко други из СДСС-а буде председник неког одбора који је у квоти парламентарне већине. Противно би то било нашем коалиционом споразуму с ХДЗ-ом“, каже шеф посланичког клуба ДП Игор Петернел.

Петернел каже да на челу Одбора за људска права и права националних мањина, што се ДП-а тиче, може бити сватко од преостале петорице посланика националних мањина, али СДСС-овац не.

„То је наш чврст став и мораће ХДЗ понудити друго решење“, рекао је Петернел ријечком дневнику.

Džejkobson: Rezolucija o Srebrenici razvodnjava termin genocida

Преузмите андроид апликацију.