Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико дуго може да траје бели лук?

Бели лук се користи у свакој кухињи, али колико дуго може да траје?
Фото: Pixabay/stevepb

Ако држите целу главицу белог лука неољуштену, трајаће скоро шест месеци. Један неољуштен чен ће трајати око три недеље. Али чим скинете кожу, бели лук почиње брже да се разграђује. Можете да чувате појединачне ољуштене чена белог лука до недељу дана у фрижидеру, а млевени бели лук неће трајати дуже од једног дана осим ако се не покапа маслиновим уљем и покрије. Онда ће то трајати два, можда и три дана.

Али све ово претпоставља да је ваш бели лук ускладиштен на правом месту.

Увек треба куповати целе, неољуштене главице белог лука и ољуштити само онолико ченова колико ћете употребити у једном тренутку. Дакле, колико год привлачно звучао претходно ољуштен или ситно сецкани бели лук у продавници, велике су шансе да су тамо већ дуже време.

Како чувати бели лук?

Постоје ствари које можете учинити како бисте осигурали да ваш бели лук дуже задржи свој укус, а све се своди на правилно складиштење. Неочишћене главице белог лука воле да остану на сувом, хладном, проветреном и тамном месту. Иако звучи као фрижидер, заиста није. Бели лук треба чувати ближе собној температури, даље од топлоте. Ако се придржавате ових правила, ваш бели лук ће живети дуго и успешно у вашој остави. Али рецимо да имате неколико главица белог лука које већ неко време седе.

Како да знате да ли је још добро?

Постоји неколико начина. Прво, погледај то. Има ли тамних мрља? Ако јесте, баците га. Знаци трулежи или мрља значе да се ваш бели лук покварио. Затим потражите мале зелене изданке. Има ли? Ако јесте, баците га. Зелени изданци су знак да је бели лук почео да клија. Да се ​​разумемо, такав бели лук вам неће штетити ако га поједете. Једноставно неће имати укус какав желите. Можете га и додирнути. Ако је бели лук мекан када га стиснете, баците га. Бели лук треба да буде чврст и хрскав. На крају, погледајте боју након што је огулите. Добар бели лук је увек ближи белом него жутом.

Kikiriki osim što telu daje energiju, smanjuje i rizik od hroničnih bolesti

Преузмите андроид апликацију.