Početna > Život i stil
Život i stil

Glog – najpoznatija lekovita biljka na našim prostorima

Glog je biljka koja se ističe kao dragoceni dar prirode zbog svoje neosporene lekovitosti, posebno kada je reč o podršci zdravlju srca i cirkulaciji.
Foto: Freepik
Sa svojim sposobnostima da deluje blagotvorno na srčani mišić i krvne sudove, glog je stekao reputaciju najpoznatije lekovite biljke na našim prostorima.

Glog, čija latinska porodica je ruža (Rosaceae), raste u obliku grma ili niskog drveća sa bodljama i karakterističnom sivom korom. Cvetajući u proleće, njegovi beli ili roze cvetovi oblikuju prepoznatljive cvasti. Plodovi gloga su tamnocrvene koštunice koje ga čine prepoznatljivim i nazivaju ga “majskom ružom”. Velik broj vrsta, oko 250 poznatih, svaka ima svoje lekovite karakteristike.

Ova biljna vrsta sve više postaje karakteristična za staništa uz rubove šuma i polja, dok se takođe može naći i u toplim i osvetljenim šumama.

U Vojvodini, ova biljka se naročito često javlja u području Srema, ali je takođe evidentirana i u Banatu, na Deliblatskoj peščari, kao i na Titelskom bregu u Bačkoj. Njegovo prisustvo nije ograničeno samo na ravničarske predele, već ga možemo pronaći kako na nizinama tako i na planinskim terenima.

Njegovi plodovi, Crataegi fructus, su pravo blago prirode. Obiluju kardiotoničnim aminima, flavonoidima, taninima, mineralima poput kalijuma, kalcijuma i natrijuma, te fosfornom kiselinom. Ovi elementi sinergijski deluju na poboljšanje prokrvljenosti srca, regulisanje srčanog ritma i normalizaciju krvnog pritiska.

Lekovita svojstva gloga su prepoznata od davnina, a danas su potvrđena modernim naučnim istraživanjima.

Njegova primena je široka, od problema sa srcem i visokim krvnim pritiskom, do nesanice, anksioznosti, problema sa bubrezima i mokraćnim putevima. Glog je takođe koristan za podršku cirkulaciji i potenciji, čineći ga nezaobilaznim saveznikom u očuvanju zdravlja.

Čaj od gloga je jedan od najčešćih načina korišćenja ove biljke. Blagotvorni sastojci, posebno flavonoidi, pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova, smanjenju visokog krvnog pritiska i jačanju srčanog mišića.

Njegova prijatna aroma čini konzumaciju ugodnom. Za srčane tegobe, čaj od cvetova i listova gloga pokazao se kao koristan. Takođe, za usporen rad srca, mešavina gloga sa matičnjakom može pružiti olakšanje.

Glogove kapi, koje sadrže ekstrakte lista i cveta gloga, doprinose normalnoj srčanoj aktivnosti, poboljšanju snabdevanja organizma kiseonikom i pružaju umirujuće dejstvo.

Ukratko, glog je čudesna biljka koja blagotvorno deluje na srce, cirkulaciju i celokupno zdravlje.

Njegova prirodna svojstva podržavaju vitalnost i pružaju korisne efekte na organizam, čineći ga neizostavnim partnerom u ostvarivanju optimalnog zdravlja.

Uprkos bogatstvu lekovitih svojstava, pre nego što počnete koristiti glog ili njegove preparate, naročito ako već uzimate terapiju, preporučuje se konsultacija sa izabranim lekarom.

Kikiriki osim što telu daje energiju, smanjuje i rizik od hroničnih bolesti

Preuzmite android aplikaciju.