Краставац представља једну од најстаријих биљака коју је човек култивисао. Први подаци о узгоју датирају још од пре 7.000 година, као и препоруке за његову свакодневну исхрану јер садржи бројна лековита својства.
Биолози га сврставају у воће, али се у исхрани користи као поврће, а нутриционисти додају да представља супер храну јер поседује невероватна својства.
Хидратација организма
Када је тело исцрпљено и осећате жеђ, боље вам је да поједете краставац него да попијете чашу воде. Тиме ћете добити малу дозу електролита али и витамина К. Овај витамин је важан за здраво згрушњавање крви, као и развој костију и синтезу протеина.
Одлични су за мршављење
Ово поврће има минималан број калорија али може добро да вас засити. Уз само 10 калорија на 100 гр краставца слободно додајте мало павлаке и једите ову салату иако сте на ригорозној дијети. С обзиром на висок садржај здравих влакана, краставац ће вам држати ситост већи део и помоћи да уносите мање количине остале хране.
Смирује упале
У новије вријеме откривена је још једна важна супстанца коју садржи краставац – флавоноид фисетин – који смријуе упале, штити здравље срца и мозга, а прва истраживања показују да би могао да успори развој симптома код карцинома простате. Такође, у краставцу има и лутеина и зеаксантина, корисних за здравље ока.
Стручњаци се слажу да свакодневни унос краставца доприноси побољшању здравља организма и унапређењу бројних телесних функција. Због високог садржаја витамина јача имунитет и општу отпорност, а силициум-диоксид доприноси јачању власи косе и ноктију.
Преузмите андроид апликацију.