Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto je čišćenje kuće dobro za mentalno zdravlje?

Možda biste želeli da odete u spa centar da se opustite i smanjite stres i umor.
Foto: Pixabay/Khaligo

Ali nedavna istraživanja su pokazala da možete da radite i neke druge stvari koje će vam takođe pomoći, kao što je čišćenje i sređivanje kuće.

Studija sugeriše da je čišćenje vašeg doma zapravo dobro za smanjenje anksioznosti i stresa.

Izveštaj takođe kaže da pretrpana i neuredna kuća povećava nivo hormona stresa, kortizola, u našem telu.

Takođe negativno utiče na naše mentalno zdravlje, što izaziva napetost i nesigurnost.

Prednosti čišćenja vašeg doma su mnoge. Osim što pomaže u oslobađanju endorfina, čišćenje kuće je takođe dobar oblik vežbanja.

Dakle, pomaže u sagorevanju dodatnih kalorija u vašem telu.

Čišćenje pruža i osećaj zadovoljstva jer možete bolje organizovati prostor u kome živite. Miris vašeg doma ima dubok uticaj na vaše mentalno zdravlje.

Ako u vašem prostoru postoji prijatan miris, osećaćete se opuštenije i imati više energije. Neuredna kuća takođe negativno utiče na san.

Uredna kuća pomaže da spavate zdravo jer prostor bez nereda povećava pozitivnu energiju u sobama što pomaže u poboljšanju sna. Kada stvari oko vas nisu komplikovane i čiste, to vam može odvući pažnju. Dakle, kada očistite kuću, sve organizujete, uklonite sav nered iz nje, tada će se i vaš nivo koncentracije povećati.

Čišćenje vašeg životnog prostora daje vam osećaj da ste nešto postigli, a rezultati su odmah vidljivi. I što je najvažnije, učiniće vas srećnim.

Koje je najbolje vreme za vežbanje?

Preuzmite android aplikaciju.