Почетна > Лични развој и родитељство
Лични развој и родитељство

Да ли је за конфликт увек потребно двоје?

Давно постављена, а мало преиспитивана теза. Ево мог мишљења на ту тему, а радовало би ме да чујем и ваше!
Фото: Градске инфо

Некада једноставно човек наиђе на неког ко тражи конфликт, ко је агресиван према њему из само њему познатих разлога. Често у таквим ситуацијама немамо много могућности избора и принуђени смо да се бранимо.

У том случају, мислим да је апсолутно сулудо коментарисати да је за свађу потребно двоје!

Ако вас, на пример, неко на послу вербално нападне због љубоморе или неке друге врсте личних проблема, а ви изаберете да се браните, нажалост, врло брзо може да крене трач у фирми и да колеге почну да коментаришу ,“Срамота је да две одрасле особе не могу да се договоре“.

Особа се већ довољно лоше осећа што је преживела напад, још јој само фали да са агресором дели одговорност за то!

А управо то се веома често деси. Људи не размишљају, већ и жртву ставе у исти кош са насилником. Кажу „за свађу је потребно двоје“, није, него само једна агресивна, фрустрирана особа!

За добар однос је потребно двоје!

Дакле, ако вас нападају, а сваког понекада нападају, поготово ако немају због чега да га сажаљевају, не преузимајте одговорност за сукоб када га ви нисте покренули или када сте се само бранили.

Текст јесте намењен одраслима, али све ово важи и за децу. Пазите да своје дете не окривите самим тим што је учествовало у некој школској збрци! Тако му можете несвесно пренети поруку да нема право да се бори за себе и да треба да трпи агресију других.

Биљана Грбовић, оснивач Удружења родитеља „Матица“
Радујем се кад помажем!

Kako postaviti stvarno dobre granice sa drugim ljudima (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.