Početna > Život i stil
Život i stil

Kako najlakše ubediti dete da pokupi igračke

Deci igračke na podu ne smetaju, i oni ih ne sklanjaju nakon igre. Ako vama smeta ovaj kreativni nered, moraćete da ohrabrite i naučite svoje dete da sklanja igračke za sobom.
Foto: Pixabay/Design_Miss_C

Ako vam se često desi da nagazite na Lego kockicu, spotaknete se o lutku ili trkački automobil, onda znate kakav je izazov naterati mlađu decu da odlože svoje igračke. Ispod je nekoliko načina da ohrabrite svoje dete da skloni za sobom i da svoju sobu održava urednim.

Postavljati konkretne i realne zahteve

Ako zamolite dete da sredi mnogo različitih stvari u isto vreme, ono može nehotice zaboraviti bar jedan od vaših zahteva ili namerno preskočiti nekoliko. Dajte zadatke jedan po jedan, kao što je: „Molim te, vrati kockice u kutiju na polici“. Nakon što dete završi jedan zadatak, možete mu dati drugi.

Foto: Pixabay/blende12
Zahteve dajte u obliku naloga, a ne u obliku pitanja

„Hoćeš li, molim te, pokupiti svoje kockice?“ Postavljanje pitanja ostavlja prostor za dete da odgovori  „Ne“. Osim ako ne želite da ovo bude grupna aktivnost, pa formulišite: „Hajde da raščistimo kockice“.

Dajte detetu vremena da obradi informacije

Deci, posebno mladima, treba više vremena nego odraslima za obradu informacija. Brojite do pet nakon što uputite početni zahtev, da biste detetu dali vremena da obradi ono što ste rekli i da se toga pridržava.

Ako nema rezultata, nakon pet sekundi, ponovite svoj zahtev neutralnim tonom praćen potencijalnom logičnom posledicom. Na primer: „Ako ne staviš kockice u kutiju na polici, nećeš moći da se gledaš crtani večeras“

Ponovo brojite do pet. Ako dete i dalje ne radi ono što ste tražili, recite neutralnim tonom: „U redu, nisi sklonio kockice u kutiju na policu, tako da ne možeš da gledaš crtani dok to ne uradiš. Ne popuštajte i ne dajte mu da gleda crtani.

Foto: PixabayStevepb
Ostanite mirni i dosledni

Dva ključna elementa ovog pristupa su da ostanete što smireni i pokažete detetu da određena ponašanja povlače neke posledice. Morate ostati mirni to je jedino rešenje.

Posledice koje traju dugo i koje detetu nemaju smisla mogu izazvati još veću frustraciju i odbacivanje.

Pohvalite svoje dete kada uradi nešto dobro

Ne zaboravite pohvale. Svaki put kada dete odlaže igračke, posebno ga pohvalite. „Dobar posao“ može biti zbunjujući jer dete neće znati šta je tačno bilo dobro, mirno sedenje, pospremanje igračaka ili nešto drugo. Umesto toga, recite: „Sjajno si stavio kockice u kutiju na policu“

Pohvalite sa entuzijazmom i koristite dodir, kao što je tapšanje po leđima. Ako imate dete koje ima poteškoća sa senzornom obradom, posebno sa taktilnim stimulansima kao što je tapšanje po leđima, možete pojačati osećaj neverbalnim gestom, kao što je palac gore.

Budite strpljivi u ponavljanju. Verovatno ste čuli izreku da je ponavljanje majka znanja.

Kako da vaše dete posluša “iz prve“

Preuzmite android aplikaciju.