Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како најлакше убедити дете да покупи играчке

Деци играчке на поду не сметају, и они их не склањају након игре. Ако вама смета овај креативни неред, мораћете да охрабрите и научите своје дете да склања играчке за собом.
Фото: Pixabay/Design_Miss_C

Ако вам се често деси да нагазите на Лего коцкицу, спотакнете се о лутку или тркачки аутомобил, онда знате какав је изазов натерати млађу децу да одложе своје играчке. Испод је неколико начина да охрабрите своје дете да склони за собом и да своју собу одржава уредним.

Постављати конкретне и реалне захтеве

Ако замолите дете да среди много различитих ствари у исто време, оно може нехотице заборавити бар један од ваших захтева или намерно прескочити неколико. Дајте задатке један по један, као што је: „Молим те, врати коцкице у кутију на полици“. Након што дете заврши један задатак, можете му дати други.

Фото: Pixabay/blende12
Захтеве дајте у облику налога, а не у облику питања

„Хоћеш ли, молим те, покупити своје коцкице?“ Постављање питања оставља простор за дете да одговори  „Не“. Осим ако не желите да ово буде групна активност, па формулишите: „Хајде да рашчистимо коцкице“.

Дајте детету времена да обради информације

Деци, посебно младима, треба више времена него одраслима за обраду информација. Бројите до пет након што упутите почетни захтев, да бисте детету дали времена да обради оно што сте рекли и да се тога придржава.

Ако нема резултата, након пет секунди, поновите свој захтев неутралним тоном праћен потенцијалном логичном последицом. На пример: „Ако не ставиш коцкице у кутију на полици, нећеш моћи да се гледаш цртани вечерас“

Поново бројите до пет. Ако дете и даље не ради оно што сте тражили, реците неутралним тоном: „У реду, ниси склонио коцкице у кутију на полицу, тако да не можеш да гледаш цртани док то не урадиш. Не попуштајте и не дајте му да гледа цртани.

Фото: PixabayStevepb
Останите мирни и доследни

Два кључна елемента овог приступа су да останете што смирени и покажете детету да одређена понашања повлаче неке последице. Морате остати мирни то је једино решење.

Последице које трају дуго и које детету немају смисла могу изазвати још већу фрустрацију и одбацивање.

Похвалите своје дете када уради нешто добро

Не заборавите похвале. Сваки пут када дете одлаже играчке, посебно га похвалите. „Добар посао“ може бити збуњујући јер дете неће знати шта је тачно било добро, мирно седење, поспремање играчака или нешто друго. Уместо тога, реците: „Сјајно си ставио коцкице у кутију на полицу“

Похвалите са ентузијазмом и користите додир, као што је тапшање по леђима. Ако имате дете које има потешкоћа са сензорном обрадом, посебно са тактилним стимулансима као што је тапшање по леђима, можете појачати осећај невербалним гестом, као што је палац горе.

Будите стрпљиви у понављању. Вероватно сте чули изреку да је понављање мајка знања.

Kako da vaše dete posluša “iz prve“

Преузмите андроид апликацију.