Salate u kesi su jedan od najprodavanijih proizvoda u supermarketima. Tu se mogu naći zelena salata, rukola, mirođija, šargarepa, matovilac, spanać i mnoge druge. A uglavnom kažu da su „oprane i spremne za jelo“. Potrošači su se zaljubili u pogodnost salata u kesama, uključujući i nutricionistkinju Kerolin Vilijams.
Ali ono što je Vilijamsa zaintrigiralo jeste da li su hranljive materije iste u salati iz kesice i celoj glavi sveže salate sa pijace? Zato je za „Cooking light“ odlučila da pregleda najnovija istraživanja na ovu temu i odmeri praktičnost sa hranljivim sastojcima i bezbednošću.
Da li salate u kesama imaju manje hranljivih materija?
Svi proizvodi polako gube hranljive materije nakon berbe. Zelena salata ubrana u isto vreme imaće manje hranljivih materija ako je u plastičnoj kesi jer je potrebno duže da se njena priprema i pakovanje pošalje pre nego što se pošalje u prodavnicu.
Međutim, mnogi prodavci sugerišu da njihova hrana sa polja stiže na sto u roku od 24 sata. I dok salate u kesama u početku imaju više gubitaka hranljivih materija usled pranja i seckanja, istraživanja sugerišu da to mogu nadoknaditi zahvaljujući pakovanju koje rezultira kraćim izlaganjem kiseoniku. Većina proizvođača uspeva da održi boju listova i produži njihov rok trajanja pakovanjem, a dodatna prednost je što niži nivoi kiseonika mogu usporiti brzinu gubitka hranljivih materija poput vitamina C i folata.
Tada se čini da je gubitak hranljivih materija možda čak i manji u celoj glavici zelene salate nego u salati iz vrećice, ali to varira u zavisnosti od vrste salate, uslova skladištenja i brzine konzumiranja.
Da li su gotove salate bezbedne za jelo?
Nedavne epidemije infekcije ešerihijom koli u SAD dovele su do hiljada povučenih kesa salate, što je dovelo u pitanje bezbednost kesa zelene salate. Rizik od kontaminacije raste što se više hrane rukuje, a zelena salata takođe može biti kontaminirana ako dođe u kontakt sa nekim drugim vrstama zelene salate.
Međutim, kada se pravilno uzgaja, bere i skladišti, rizik od zaraze bakterijama konzumiranjem zelene salate je prilično nizak. Takođe, važno je znati da su bakterije prisutne na svim salatama i zelenom povrću, i celim glavicama i onim upakovanim u kese.
Da li da kupujemo salate u kesama?
Većina ljudi još uvek ne ispunjava dnevne preporuke za unos povrća. Međutim, prosečna osoba je pojela 10 kilograma lisnatog povrća 2014. godine, što je ogroman skok sa 0,63 kilograma konzumiranih 1970. godine. Nema sumnje da su salate u kesama odigrale veliku ulogu jer je potrošačima postalo lakše da dođu do povrća i pripreme ga. Mnogi stručnjaci za bezbednost hrane smatraju da je ovo povećanje unosa povrća važnije za zdravlje od potencijalnih rizika salata u vrećicama.
Postoji nekoliko stvari koje potrošači mogu učiniti da bi dobili više od salata u vrećama i da bi smanjili rizike. Evo nekoliko saveta:
- Čuvajte zelenu salatu i zelenilo na temperaturi od 1 do 4 stepena celzijusa
- Uvek proverite rok trajanja na kesici i kupite što svežu salatu
- Pokušajte da pojedete salatu u okviru kupovine
- Definitivno odbacite salatu ako je zastarela ili izgleda da su listovi izbledeli.
Preuzmite androidaplikaciju.