Početna > Život i stil
Život i stil

Opada vam kosa? Rešenje je u ovih pet namirnica

Primećujete li sve više dlaka na četki za kosu?
Foto: Pixabay/pimnana

Iako borba protiv gubitka kose može biti veoma stresna, ipak postoji nada. Istraživanja pokazuju kako možete povećati gustinu vaše kose jednostavnim promenama u ishrani. Zato napunite svoje tanjire ovom hranom bogatom hranljivim materijama, koja pomaže da kosa raste.

Losos

Kosa i nokti su zapravo proteinska vlakna, što znači da morate da konzumirate dovoljno proteina da bi novi pramenovi rasli, a postojeći ostali jaki. Protein je takođe potreban za proizvodnju keratina, koji je ključna komponenta kose. Dobar izbor su „morski“ proteini, poput lososa, koji poboljšavaju zdravlje kose zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama i velikoj količini vitamina.

Foto: Pixabay/Engin_Akyart
Med

Kada se koristi kao tretman, med može poboljšati izgled tanke kose. Takođe, istraživanja pokazuju kako med može smanjiti gubitak kose kod osoba sa seboroičnim dermatitisom.

Orašasti plodovi i semenke

Obećavajuća studija o zaustavljanju gubitka kose kod žena objavljena je prošle godine u časopisu „Journal of Cosmetic Dermatology“ učesnici studije su šest meseci primali dijetetske suplemente koji sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline i antioksidante. Na kraju studije, čak 90% učesnika prijavilo je smanjenje gubitka kose. Ove efekte možete postići konzumiranjem orašastih plodova i semenki poput oraha i lanenog semena, kao i suncokretovog i susamovog ulja.

Spanać

Žene koje imaju problema sa opadanjem kose obično nemaju dovoljno gvožđa i vitamina D u svom telu. Zbog toga je spanać odličan izbor jer je bogat gvožđem i sadrži velike količine vitamina C koji pomaže u apsorpciji gvožđa.

Foto: Pixabay/Pexels
Ulja

Ulje bundeve i ruzmarina, kao i kokosovo ulje mogu veoma blagotvorno uticati na vaše vlasište i ubrzati rast vaše kose. Ali ulja vam mogu pomoći čak i kada nisu deo vaše ishrane. Na primer, korišćenje kokosovog ulja pre i posle pranja kose štiti kosu od opadanja, dok ulje ruzmarina ubrzava rast kose.

Pet kućnih lekova za ispucale usne koji deluju bolje od balzama za usne

Preuzmite androidaplikaciju.