Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сви здрави разлози због којих треба да почнете да конзумирате цимет ове јесени

Уколико редовно почнете да користите цимет у својој исхрани, повећаћете отпорност вашег организма и појачати ваш имунитет. Познато је да је цимет богат бакром, цинком, гвожђем и витаминима Ц и К.
Фото: Pixabay/Daria-Yakovleva

Цимет има антимикробна својства која помажу у превенцији многих здравствених проблема. Овај моћан зачин може подићи ваше здравље на виши ниво. Покушајте да уврстите цимет у исхрану и у свакодневну негу како бисте уживали у његовим дивним благодетима.

Многим људима се цимет изузетно свиђа. Да ли сте знали да овај укусан зачин делује и лековито?
Цимет делује противгљивично и бактерицидно и у њему се налази много минерала и антиоксиданаса, доприноси циркулацији, варењу, убрзава лечење прехладе, смањује ниво глукозе у крви, помаже у чишћењу крви и убрзању метаболизма. Користи се у испирању рана чије је зарастање отежано. Арома цимета поспешује расположење.

Уколико се прехладите или једноставно желите да изгубите неки килограм можете пробати следећи рацепт:
Фото: Pixabay/couleur

У пола литра кључале воде ставите корицу цимета и неколико клинчића и то кувајте 3 минута. Додајте лимун и мед по укусу и пите пола шољице свака 4 сата током дана.

Овај рецепт је погодан за регулацију шећера у крви, убрзање метаболизма, а самим тим и смањење килограма. Још бољи ефекат постиже се ако се користи у комбинацији са редовним вежбањем. Цимет одлично иде и у комбинацији са медом.

Мед и цимет, када се свакодневно конзумирају, обезбеђују нам следеће здравствене предности:

Мршављење – активирају метаболизам и смањују потребу за уносом шећера у организам. Цимет има способност да регулише ниво шећера у крви и помаже у елиминацији вишка течности и масти из организма. Размутите мед и цимет у чаши топле воде, и пијте између оброка.

Јачање имунитета – мешавина меда и цимета функционише као природни антибиотик, штити организам од хладноће током зимских дана, и спречава појаву болести и прехлада које узрокују вируси и бактерије.

Болови у грлу – антибиотска и антиупална дејства меда и цимета благотворно делују на упаљено грло. Размутите их у топлој води, пијте у гутлајима и испирајте грло. Такође, код болова у грлу помоћи ће вам и кашика меда. Лезите на леђа и пустите да мед полако клизи низ грло.

Зглобови – због антиоксидансног дејства и способности да греје тело, ова мешавина је идеална за лечење артритиса. Може ублажити болове и упалу узроковану артритисом. Користите је за унутрашњу употребу, или за спољашњу, тако што ћете болне зглобове намазати мешавином меда и цимета.

Фото: Pixabay/ExplorerBob

Кардиоваскуларна обољења – мешавина меда и цимета побољшава циркулацију, смањује ниво холестерола у крви, јача крвне судове и срце, регулише рад срца, и смањује ризик од појаве других срчаних обољења. Сваког дана можете узимати 2-3 кашичице ове лековите мешавине, са или без воде.

Либидо – цимет се сматра једним од најбољих природних афродизијака, како за жене, тако и за мушкарце. Узимајте по 1 кашичицу цимета, размућеног у води, или по 1 кашичицу мешавине меда и цимета, ујутру и увече пре спавања.

Варење – уколико имате проблема са варењем и повећаном киселином, у чашу топле воде размутите кашику ове мешавине и попијте пре сваког оброка. За бољи ефекат, можете конзумирати мед и цимет, и након оброка, али у облику чаја.

Енергија – благотворна својства меда и цимета ревитализују организам, и отклањају умор и исцрпљеност. У овом случају, мешавину узимајте ујутру на празан желудац. Такође, ова мешавина поправља расположење.

Подмлађивање – антиоксидансна дејства меда и цимета умањују оштећења на ткивима и ћелијама која настају старењем, чиме се спречава настанак многих хроничних обољења.

Несаница – особама које пате од несанице или лошег сна, препоручује се кашика ове мешавине, размућена у топлој води, свако вече пре спавања.

Несавршености на кожи – мешавина меда и цимета може вам користити и као ефикасна ревитализујућа маска за лице. Посебно се препоручује особама са сувом кожом. Мед и цимет нанесите на лице увече пре спавања, сачекајте да одстоји 20-30мин, затим лице исперите млаком водом.

Recept dana: Cimet rolnice

Преузмите андроид апликацију.