Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Цимет ролнице

Цимет ролнице су врло популарно слатко пециво, пореклом из Шведске. Фине су и без прелива, па га можете чак и прескочити, а убедљиво најбоље су још топле чим их извадите из рерне и док онај благо карамелизовани смеђи шећер одозго фино крцка под зубима. Ко би им могао одолети, када вам цео стан замирише на цимет.
Фото: Pixabay/chefkeem
Састојци:

За тесто:

  • 150 милилитара млека
  • 150 милилитара воде
  • 1 коцка квасца
  • 50 грама шећера
  • 1 ванилин шећер
  • 1 јаје
  • 1/2 кашичице соли
  • 90 милилитара уља
  • 550 грама

За надев:

  •  пола шоље браон шећера
  • 1 шоља фино млевених ораха
  • 2 кашике цимета
  • 100 грама путера
Припрема:

Сипајте у шерпицу млеко и воду па ставите на шпорет и загрејте да буде топло. Убаците квасац и једну кашику шећера, измешајте да се раствори, па додајте и 5-6 кашика брашна од укупне количине (550 г) како би квасац брже нарастао. Оставите да одстоји 10-ак минута.

У пластичну посуду убаците остатак шећера, ванилин шећер, јаје и со, па измешајте варјачом. Додајте и уље.

Када је квасац надошао, сипајте га у посуду са осталим састојцима, измешајте варјачом па додајте половину брашна, измешајте, а потом додајте и остатак брашна и добро улупајте тесто варјачом, тако да добијете мекано глатко тесто које “поскакује” у вангли док га лупате варјачом. Треба да се одваја од ивица вангле и да се не лепи. Покријте чистом кухињском крпом и оставите тесто да одмара 30 минута.

За то време отопите путер у шерпици. У другој посуди измешајте смеђи шећер са циметом.

Нарасло тесто истресите на добро побрашњену радну површину и мало га испритискајте прстима а потом узмите оклагију и растањите у велики правоугаоник на неких 5-6 мм дебљине.

Тесто преко целе површине премажите са половином отопљеног путера. Најлакше је да ставите свугде равномерно неколико кашика па само размажете руком преко целе површине. Другу половину путера сачувајте за премазивање ролница одозго када већ буду у плеху.

Премазано тесто поспите свугде равномерно мешавином смеђег шећера, цимета и ораха па цело тесто завијете у велики ролат као штрудлу. Исеците тесто на комаде и добијене „пужиће“ поређајте у тепсију.

Када сте послагали све ролнице у плех, узмите остатак отопљеног путера и четкицом премажите сваку ролницу, и одозго и са стране, поспите шећер по ролницама.

Узмите прозирну фолију и прекријте њоме плех, па оставите ролнице на топлом месту да расту још 30 минута.

Загрејте рерну на 200 степени и пеците слатке пужиће док не порумене.

Пријатно!

Преузмите андроид апликацију.