Cimet rolnice su vrlo popularno slatko pecivo, poreklom iz Švedske. Fine su i bez preliva, pa ga možete čak i preskočiti, a ubedljivo najbolje su još tople čim ih izvadite iz rerne i dok onaj blago karamelizovani smeđi šećer odozgo fino krcka pod zubima. Ko bi im mogao odoleti, kada vam ceo stan zamiriše na cimet.
Sastojci:
Za testo:
- 150 mililitara mleka
- 150 mililitara vode
- 1 kocka kvasca
- 50 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 90 mililitara ulja
- 550 grama
Za nadev:
- pola šolje braon šećera
- 1 šolja fino mlevenih oraha
- 2 kašike cimeta
- 100 grama putera
Priprema:
Sipajte u šerpicu mleko i vodu pa stavite na šporet i zagrejte da bude toplo. Ubacite kvasac i jednu kašiku šećera, izmešajte da se rastvori, pa dodajte i 5-6 kašika brašna od ukupne količine (550 g) kako bi kvasac brže narastao. Ostavite da odstoji 10-ak minuta.
U plastičnu posudu ubacite ostatak šećera, vanilin šećer, jaje i so, pa izmešajte varjačom. Dodajte i ulje.
Kada je kvasac nadošao, sipajte ga u posudu sa ostalim sastojcima, izmešajte varjačom pa dodajte polovinu brašna, izmešajte, a potom dodajte i ostatak brašna i dobro ulupajte testo varjačom, tako da dobijete mekano glatko testo koje “poskakuje” u vangli dok ga lupate varjačom. Treba da se odvaja od ivica vangle i da se ne lepi. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite testo da odmara 30 minuta.
Za to vreme otopite puter u šerpici. U drugoj posudi izmešajte smeđi šećer sa cimetom.
Naraslo testo istresite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i malo ga ispritiskajte prstima a potom uzmite oklagiju i rastanjite u veliki pravougaonik na nekih 5-6 mm debljine.
Testo preko cele površine premažite sa polovinom otopljenog putera. Najlakše je da stavite svugde ravnomerno nekoliko kašika pa samo razmažete rukom preko cele površine. Drugu polovinu putera sačuvajte za premazivanje rolnica odozgo kada već budu u plehu.
Premazano testo pospite svugde ravnomerno mešavinom smeđeg šećera, cimeta i oraha pa celo testo zavijete u veliki rolat kao štrudlu. Isecite testo na komade i dobijene „pužiće“ poređajte u tepsiju.
Kada ste poslagali sve rolnice u pleh, uzmite ostatak otopljenog putera i četkicom premažite svaku rolnicu, i odozgo i sa strane, pospite šećer po rolnicama.
Uzmite prozirnu foliju i prekrijte njome pleh, pa ostavite rolnice na toplom mestu da rastu još 30 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite slatke pužiće dok ne porumene.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.