Umor je normalan deo odgovora tela nakon borbe protiv virusne infekcije kao što je KOVID-19. Verovatno ćete osećati nesvesticu neko vreme nakon što infekcija nestane.
Možda ćete spavati duže, možda ćete se osećati nesigurno na nogama, umorni nakon kratke šetnje ili vam je teško da se koncentrišete na posao. Ako se ovi i slični simptomi nastave, vreme je da se pobrinete za svoje zdravlje i povratite snagu.
Recite NE rafinisanom šećeru i svemu što ga sadrži
Izbegavajte beli, rafinisani šećer što je više moguće – i nisu samo kristali šećera koje dodajete u svoju kafu. Dobro pročitajte deklaracije jer se šećeri kriju u većini industrijski prerađenih namirnica. Unos šećera ćete najbolje kontrolisati kupovinom svežih namirnica i pripremanjem hrane kod kuće. Ali ako u ovim danima jačanja imuniteta pojedete red čokolade, to nije za osudu. Ali izaberite tamnu verziju da biste podigli nivo serotonina, hormona sreće i zadovoljstva. • Birajte naučno dokazanu antivirusnu i antioksidativnu hranu Jedna od blagotvornih namirnica koju možete dodati svakom jelu je beli luk, bogat vitaminima i mineralima, ali i lekovitim sastojkom alicinom. Dodajte ga u supe, variva ili iscedite dva čena belog luka u čašu toplije vode ili jogurta kroz seckalicu za beli luk. Ako niste ljubitelj belog luka, konzumirajte začine poput cimeta, kurkume i đumbira jer deluju kao lek. Štapić cimeta potopite preko noći u 500 ml vode, ujutru izvadite i obogaćenu vodu popijte samostalno ili dodajte u topli čaj. •
Povećajte unos namirnica koje imaju prebiotički efekat
Preko 70 odsto našeg imuniteta stvara se u crevima. To jest, zdravo crevo – jak imunitet. Zato povećajte potrošnju namirnica koje imaju prebiotički efekat (prebiotici pomažu u stvaranju zdravih bakterija), kao što su kefir, kiseli kupus, miso, beli luk, luk. Možete napraviti veoma ekonomičnu i terapeutsku supu od luka ili vodu od luka tako što ćete preko noći namočiti narezani luk u vodi i pripremiti terapeutsku vodu ujutru. Ako ovo nije vaša opcija, uzmite najmanje dve kašike kefira ili miso supe dnevno.
Jednostavan i brz napitak za imunitet – obožavaćete ga, a gotov je za manje od 5 minuta
Dajte prednost složenim ugljenim hidratima
Iako ketogena dijeta nije poznata u svetu kao najzdravija verzija ishrane, prema najnovijim istraživanjima, ona može pomoći u vremenima kada smo izloženiji virusu ili kasnije, da ojačamo imuni sistem, odnosno u fazi oporavka. . Ukratko, keto dijeta ograničava unos ugljenih hidrata, a konačni proizvod metabolizma ugljenih hidrata je glukoza, koja hrani mozak. U ovim danima kada se mnogi osećaju umorno i uznemireno, što dovodi do pada imuniteta, zamenite jednostavne ugljene hidrate složenim verzijama koje su bogate triptofanom (prekursorom serotonina) kao što su smeđi pirinač i pšenični bulgur.
Pazite u koje doba dana jedete voće
Voće bogato antioksidansima, mineralima i vitaminima siguran je način za poboljšanje imuniteta. Međutim, morate znati kada da ga konzumirate. Voće je najbolje jesti na prazan stomak, a ne posle glavnog obroka jer ono ne opterećuje probavni sistem i obezbeđuje jetri dodatnu energiju koja vam je zaista potrebna u fazi oporavka.
Maženje je prirodni analgetik, jača imunitet i umanjuje stres
Konzumirajte vitamin D
Vitamin D je ključan za jačanje i jačanje imuniteta, a poznato je da većina ljudi ima manjak. Uprkos dužim danima, uzmite suplement vitamina D, u obliku kapsula ili spreja, do 2000 IU (50 mcg) dnevno.
Uzmite antioksidativne vitamine
Uz ishranu bogatu sezonskim voćem i povrćem, nastavite sa uzimanjem vitamina C tokom faze oporavka. Preporučuje se 1 do 2 grama dnevno, sa mineralom cinka (do maksimalno 40 mg dnevno). Ne preporučujem upotrebu cinka u spreju jer može dovesti do gubitka čula mirisa.
Preuzmite android aplikaciju.