Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Препознајте холестерол без посете лекару и анализе крви

Висок холестерол је озбиљно стање које може довести до других здравствених проблема као што су срчани удар и мождани удар. Без посете лекару и анализе крви, биће вам тешко да видите да ли имате проблем са нивоом холестерола.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Постоје три знака који се могу појавити на вашем телу, посебно након јела, који указују на ово стање. То је зато што је накупљање холестерола у телу обично резултат исхране богате мастима и генерално повећане конзумације алкохола или дуванских производа.

Лице

Када је у питању уочавање високог холестерола, прва ствар коју можете приметити је ваше лице. Холестерол се шири крвним судовима у телу, а често се накупља на лицу и око очију, где се могу појавити три симптома. Један од првих знакова високог холестерола је познат као ксантелазма – то су избочине које се могу формирати на капцима или околној кожи. Они су резултат масних наслага холестерола које се налазе непосредно испод површине, што им даје препознатљиву жућкасту нијансу. Још један уобичајени знак који се може видети у очима особе познат је као арцус сенилис, који се манифестује као плави, бели или сиви круг око шаренице. Трећи најчешћи симптом накупљања масти у вашим крвним судовима је развој оклузије ретиналне вене, што доводи до избоченог ока. Ово озбиљно стање може настати када се холестерол одвоји и блокира вену која снабдева крвљу мрежњачу, узрокујући њено цурење.

Руке

Ваше руке такође могу бити одличан показатељ да имате висок холестерол, али људи то често занемарују. Обично се ради о отеченим зглобовима и квржицама на рукама. Стање које се зове Тендон кантхомата може довести до наслага холестерола око зглобова у вашем телу, што доводи до болова и отока. Иако је највидљивији на зглобу, може се десити било где. Један од знакова високог холестерола је болно пецкање у рукама. ноге Пошто холестерол изазива стварање такозваних плакова у крви, сужавајући крвне судове, симптоми који се јављају на рукама могу се појавити и на ногама. Такви симптоми би требало да подстакну посету лекару опште праксе јер могу указивати на периферну артеријску болест (ПАД).

Ноге

Пошто холестерол изазива стварање такозваних плакова у крви, сужавајући крвне судове, симптоми који се јављају на рукама могу се појавити и на ногама. Такви симптоми би требало да подстакну посету лекару опште праксе јер могу указивати на периферну артеријску болест (ПАД). Болест периферних артерија (ПАД) је компликација која се може развити када артерије у вашим ногама постану преуске због нагомилавања високог нивоа холестерола. Може изазвати пецкање у ногама и стопалима. Такође, губитак осећаја може повећати ризик од чирева и других рана које споро зарасту. Још један уобичајени симптом ПАД-а је бол у ногама који се осећа као грчеви мишића, посебно током физичке активности.

Ovo su slatkiši koje možete da jedete u neograničenim količinama

Преузмите андроид апликацију.