Početna > Život i stil
Život i stil

5 razloga zašto bebama nije dobro bušiti uši

Od toga da se infekcije mogu javiti do toga da deca treba da imaju slobodu da sami odlučuju.
Foto: Pixabay/Fotorech

Neki su mišljenja da je bušenje ušiju bebama dobra ideja, neki upozoravaju na moguće infekcije, a neki zagovaraju pravo deteta da danas – sutra odluči da li uopšte želi da ima rupe na ušima.

Istražujući temu, pronašli smo nekoliko razloga koji idu u prilog svima koji misle da bebe i minđuše ne idu zajedno.

Zašto nije dobro da se bebama buše uši?

Infekcije

Svaki put kada igla prodre u kožu bebe, otvara se mogućnost infekcije. Bez obzira na sve mere prevencije da se to spreči, imuni sistem beba se još uvek razvija i mogu da se razbole. Ako vaša beba već ima probušene uši, proverite da li ima znakova kao što su otok, svrab ili crvenilo koji potencijalno mogu značiti da su uši postale inficirane. U ovom slučaju, obavezno se obratite pedijatru.

Sloboda volje

Pirsing uha, kao i kasnije ideje o tetovažama ili pirsingu, stvar su individualnog izbora svakog pojedinca. Zato je bolje prepustiti detetu da samo odluči da li želi da nosi minđuše ili ne.

Osetljiva koža

Nema sumnje da je bušenje ušiju bebama malo bolnije od starije dece. Kada samo bušenje prođe dobro, bebine minđuše mogu da izazovu osećaj neprijatnosti na koži nekoliko dana kasnije. Možete im pomoći kockicama leda umotanim u krpu i masiranjem oko ušnih resica. Ovo takođe može sprečiti osetljivost nervnih završetaka i smanjiti osećaj bola. Većina profesionalaca odlučiće da probuši uši kremom koja će im utrnuti ušne resice pre pirsinga.

Iritacija

Probušene uši ukrašene minđušama mogu biti izazov za decu jer mogu da ometaju svakodnevne dečije aktivnosti. Veće minđuše mogu da se zakače za robu ili ih druga deca mogu slučajno povući. Preporučuje se da mlađa deca drže dalje od fizičke aktivnosti i fizičkog kontakta sa drugim bebama dok im uši potpuno ne zacele. Postoji mogućnost da se razvije infekcija jer deca često dodiruju sebe i druge prljavim rukama.

Alergija

Deca sa osetljivijim ušnim školjkama mogu razviti alergiju na nikl. Važno je znati da čak i zlatni nakit može sadržati tragove nikla, dok je srebro sigurnije po tom pitanju. U svakom slučaju, pre donošenja bilo kakve odluke, najbolje je konsultovati se sa pedijatrom.

Deca u doba pandemije: Do sada nije zabeležen ovoliki procenat gojaznosti

Preuzmite android aplikaciju.