Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 разлога зашто бебама није добро бушити уши

Од тога да се инфекције могу јавити до тога да деца треба да имају слободу да сами одлучују.
Фото: Pixabay/Fotorech

Неки су мишљења да је бушење ушију бебама добра идеја, неки упозоравају на могуће инфекције, а неки заговарају право детета да данас – сутра одлучи да ли уопште жели да има рупе на ушима.

Истражујући тему, пронашли смо неколико разлога који иду у прилог свима који мисле да бебе и минђуше не иду заједно.

Зашто није добро да се бебама буше уши?

Инфекције

Сваки пут када игла продре у кожу бебе, отвара се могућност инфекције. Без обзира на све мере превенције да се то спречи, имуни систем беба се још увек развија и могу да се разболе. Ако ваша беба већ има пробушене уши, проверите да ли има знакова као што су оток, свраб или црвенило који потенцијално могу значити да су уши постале инфициране. У овом случају, обавезно се обратите педијатру.

Слобода воље

Пирсинг уха, као и касније идеје о тетоважама или пирсингу, ствар су индивидуалног избора сваког појединца. Зато је боље препустити детету да само одлучи да ли жели да носи минђуше или не.

Осетљива кожа

Нема сумње да је бушење ушију бебама мало болније од старије деце. Када само бушење прође добро, бебине минђуше могу да изазову осећај непријатности на кожи неколико дана касније. Можете им помоћи коцкицама леда умотаним у крпу и масирањем око ушних ресица. Ово такође може спречити осетљивост нервних завршетака и смањити осећај бола. Већина професионалаца одлучиће да пробуши уши кремом која ће им утрнути ушне ресице пре пирсинга.

Иритација

Пробушене уши украшене минђушама могу бити изазов за децу јер могу да ометају свакодневне дечије активности. Веће минђуше могу да се закаче за робу или их друга деца могу случајно повући. Препоручује се да млађа деца држе даље од физичке активности и физичког контакта са другим бебама док им уши потпуно не зацеле. Постоји могућност да се развије инфекција јер деца често додирују себе и друге прљавим рукама.

Алергија

Деца са осетљивијим ушним шкољкама могу развити алергију на никл. Важно је знати да чак и златни накит може садржати трагове никла, док је сребро сигурније по том питању. У сваком случају, пре доношења било какве одлуке, најбоље је консултовати се са педијатром.

Deca u doba pandemije: Do sada nije zabeležen ovoliki procenat gojaznosti

Преузмите андроид апликацију.