Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 намирница које могу да помогну против упалних процеса у телу: Једну сви много воле

Вероватно сте чули да су антиинфламаторне намирнице добре за вас, али зашто и како уопште могу да помогну?

Веома је важно разумети која су акутна и хронична телесна запаљења и зашто могу да буду штетна.

Фото: Pexels/Ella Olsson

Када год наше тело препозна нешто што је страно – као што је микроб, полен или хемикалија, оно креће у битку да га се реши тако што активира имуни систем и покреће процес који се зове упала. Једноставно речено, запаљење нам помаже да се ослободимо нечег штетног из организма.

Међутим, ова упала се понекад наставља чак и када нема „страног освајача“. То се зове хронична упала, не гаси се и ствара ново окружење у области повреде, пошто инфламаторни гласници говоре ћелијама тела да одумру и замене се новим ћелијама.

Са брзим прометом ћелија, већа је вероватноћа да ће се појавити ћелија са генетским дефектом, што значи да је хронична упала повезана са већим ризиком од рака, дијабетеса, астме, депресије, метаболичког синдрома и атеросклерозе (отврдњавање артерија).

Хронична упала такође може да утиче и на свакодневни живот, јер „вишак унутрашње упале“ игра кључну улогу у бројним проблемима, укључујући болове у зглобовима, летаргију, повећање телесне тежине, аутоимуне болести, проблеме са спавањем, главобоље и још много тога.

Због типичне исхране препуне прерађених намирница и богате засићеним мастима, транс мастима, шећерима и тропским уљима које су пуне „про-упалних“ намирница повећава се и ризик од рака и смрти.

С друге стране, неке намирнице садрже корисне компоненте које су ефикасне у смањењу количине упале у телу и у стању да одбију инфламаторне поруке које наше тело шаље.

Многе већ знате – броколи, купус, карфиол, бобичасто воће и тамнозелено лиснато поврће. Ми вам проширујемо ту листу додатним намирницама које можете да укључите у исхрану.

1. Јогурт и друга ферментисана храна

Ферментисана храна делује противупално и такође је корисна за здравље црева. Јогурт враћа здраву равнотежу бактерија у цревима, што помаже да се упала тела држи под контролом.

Чак и ако нисте љубитељ ферментисане хране попут киселог купуса, довољно је лако да укључите ову категорију у своју свакодневну исхрану, пошто јогурт и већина старих сирева испуњавају услове. Када бирате јогурт, најбоље је изабрати верзију са ниским садржајем шећера са живим културама.

2. Масна риба

Омега-3 су дуго биле нутритивне суперзвезде. Има у изобиљу у масној риби попут туњевине, сардине и лососа, као и у орасима, чиа семенкама и ланеним семенкама.

Омега-3 масне киселине у масној риби и мононезасићене масти у орашастим плодовима и семенкама помажу у смањењу прекурсора који изазивају упалу.

Упркос чињеници да најновије смернице за исхрану препоручују морску храну два до три пута недељно, омега-3, нажалост, недостају у типичној исхрани.

Уместо тога, многи људи фаворизују своје мање корисне омега-6 масне киселине које изазивају упале, које се често налазе у биљним уљима, орашастим плодовима и млечним производима (треба напоменути да је људима потребна одређена количина омега-6, међутим они имају тенденцију да добити превише и обично не из најбољих извора).

3. Куркума
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Популарни зачин, који се најчешће налази у индијској храни, куркума садржи моћно противупално једињење звано куркумин.

Конзумирање црног бибера са куркумом може значајно да побољша апсорпцију куркумина.

Међутим, требало би да једете много више куркуме него што се користи у типичном јелу да бисте имали користи. Зато многи људи уместо тога узимају суплементе куркумина.

4. Екстра девичанско маслиново уље

Екстра девичанско маслиново уље богато је мононезасићеним мастима и антиоксидансима за заштиту ћелија у телу и смањење упале. Није увек најбоље за кување, али је савршено за преливе за салату и за прилоге од поврћа.

5. Тамна чоколада
Фото: Pexels/Dmitriy Ganin

Тамна чоколада позната је по томе што је препуна антиоксиданаса који смањују упалу. Требало би да изаберете тамну чоколаду која садржи најмање 70 одсто какаоа.

Ову посластицу скоро сви воле, због специфичног укуса и благе горчине која се меша са доминатним слатким укусом.

Већи проценат је чак и бољи да се искористе све антиинфламаторне предности.

Doktor Perišić otkrio koje je voće sa srpskih pijaca najbolje

Преузмите андроид апликацију.