Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Доктор Перишић открио које је воће са српских пијаца најбоље

Смокве, купине и боровнице потпуно су загосподариле пијачним тезгама. Да ли сте знали да рецимо смоква спада у најздравије намирнице, да штити од стреса и снижава холестерол? Које бенефите још има поред смокве купина и боровница за наш органзам открио је гастроентеролог др Војислав Перишић.
Фото: Unsplash/JAmie street

„У смоквама је много калијума, калијум стабилизира све мембране нервних ћелија. Антиканцерогено дејство смокве је нешто у шта многи доктори верују, чак лече пацијенте са смоквама и коштуњавим воће. Такође и пробава, пробава функционише савршено ако поједемо две смокве дневно. Има много витамина Ц“, рекао је доктор на почетку разговора.

Препоручио је и купине захваљујући којима не морамо да конзумирамо јужно воће јер имају једнаку количину витамина Ц.

„Купине су капитални извор витамина Ц, не треба да јуримо јужно воће, има га доста у купинама, а такође су савршени антиоксиданси и имају антиканцерогено дејство такође“, рекао је др Војислав Перишић.

Плод купине ефикасан је у спречавању карцинома плућа, једњака и дебелог црева.

Међутим, и боровница нам је неопходна у исхрани.

„Боровница је антиоксидантна атомска бомба“, рекао је доктор.

Ипак, посебно је истакао дињу као плод који је невероватно користан за читав организам.

„Свака трудница ако поједе само једну половину кришке диње уноси довољно фолата који су превенција дефекта нервног система фетуса. Диња је кориснија од лубенице јер диже калијум и отклања умор“, закључио је др Војислав Перишић.

Kako da sveži začini duže traju – Bosiljak ne stavljajte u frižider

Преузмите андроид апликацију.