Почетна > Живот и стил
Живот и стил

4 знака да је ваша беба спремна за свој први корак

Чини се да ће ваша беба сваког тренутка проходати, али то се никада не дешава. Хоће ли се коначно отргнути од столића за кафу и почети да шета по кући?
Фото: Pixabay/StockSnap

Када деца открију кретање и истраживање, изгледа да постају прилично непредвидљива. Иако вам се чини да су физички и моторички спремни за следећи корак, ипак одлучују да мало одложе напредак. Рецимо, ваш малишан већ стоји чврсто на обе ноге, не треба ни да се држи за намештај, али не може да се одлучи на први самостални корак. И недеље пролазе док он истражује и креће се по кући, али припијен за столице, ормане, кревете… А ви нестрпљиво чекате тај тренутак јер желите да будете сведоци те велике победе свог детета и, наравно, да забележите прве кораке.

Ово су 4 сигурна показатеља да ће ваша беба проходати сваког тренутка:

Самостално стоји

Очигледно, док не може да устане и стане самостално, беба неће ходати. У већини случајева деца почињу да стоје са 8 месеци. Прво се придржавају и устају, затим полако почињу да пуштају ‘помагаче’ и стоје неколико секунди без придржавања, али још нису спремни за корак. Од првог пласмана до првог корака могу проћи месеци.

Ваша беба је немирна

Да ли се сећате када су почели да излазе први зуби? Кад год бебе достигну нову прекретницу, постају нервозније, а то ћете приметити током храњења или спавања. Ако се проблеми појаве тамо где их није било, то значи да је предстоји следећи корак у овладавању новим вештинама.

Промена у сну

Како бебе троше више енергије са сваким напретком и скоком у развоју, ваша беба би могла почети да спава дуже пре ходања. Иначе, један од развојних скокова дешава се између бебиног 10. и 11. месеца живота. Међутим, ако беба продужи поподневни сан после годину дана, можда скупља снагу за своје прве самосталне кораке.

Тестира своје способности

Након што беба научи да подиже, вероватно ће сама почети да ‘тестира’ равнотежу. Када ће дете проходати често нема везе са моторичким напредовањем, већ је повезано и са његовом личношћу. Нека деца само воле да тестирају своје способности и играју на сигурно, а нека ће се упустити у нову авантуру – па шта год да се деси, догоди се.

Šta nasleđujemo od kog roditelja? Rak dojke od oca, a ćelavost od mame

Преузмите андроид апликацију.