Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта наслеђујемо од ког родитеља? Рак дојке од оца, а ћелавост од маме

Породично стабло игра велику улогу у наслеђивању болести.
Фото: Pixabay/White77

Боја очију, коврџава коса, висина, рупица на бради, облик носа… то су најчешће асоцијације на оно што наслеђујемо од родитеља. Међутим, постоји низ других ствари које можемо наследити од родитеља, а које нису видљиве на први поглед.

Осим физичких особина и изгледа, од родитеља можемо наследити и нека обољења, али и црте карактера. Све што се преноси са генерације на генерацију преноси се захваљујући доминантном гену који је носилац одређених особина.

Деца од родитеља могу наследити многе физичке карактеристике, као и болести. Добијамо по две копије сваког гена од сваког родитеља, а мутације у одређеним генима су главни окидач за наследне болести. Први на листи наследних болести је свакако холестерол.

Холестерол

Један од 500 људи има генетску мутацију која узрокује наследно обољење срца које може изазвати превремени срчани или мождани удар. Немогућност породице да регулише холестерол накупља у крвним судовима. Чак ни ригорозне дијете и вежбе не помажу, јер су гени овде урадили свој посао.

Рак дојке

И док су оба родитеља можда крива за холестерол, веровали или не, рак дојке наслеђујемо од оца. Наиме, свака особа се рађа са БРЦА генима и БРЦА2 који не изазивају здравствене проблеме док не мутирају. Жене које наследе мутацију једног или оба ова гена од свог оца имају већи ризик од развоја рака дојке. Ови гени нису опасни по здравље мушкараца јер је рак дојке ретка појава код њих, док се то не може рећи за жене.

Ћелавост

Ако за губитак косе кривите мушки део породице, уносите погрешну адресу. Ген који има кључну улогу у ћелавости налази се на Кс хромозому, који мушкарци увек наслеђују од мајки, док жене наслеђују исти ген од оба родитеља.

Дијабетес типа 2

Дијабетес типа 2 најчешће је узрокован неуредним начином живота, али истраживања показују да чак 6 одсто младих има знаке ове болести, иако нису водили ужурбан живот и редовно вежбали. И овде је проблем генетска мутација, па је то облик дијабетеса који треба на време препознати и који се терапијом може контролисати годинама.

Интолеранција на лактозу

Нетолеранција на лактозу такође може изазвати велике проблеме за цело тело. Манифестује се јаком воденастом столицом која се појављује убрзо након првог млечног оброка. Овом приликом долази до значајног губитка хранљивих материја, тако да новорођенче не напредује довољно, долази до дехидрације, хипогликемије и ацидозе. Након увођења дијете без лактозе, симптоми престају, дете добија на тежини, нормализује се раст и развој. Урођена нетолеранција је ретка, али 65 одсто одраслих искусило је лоше варење након конзумирања млечних производа, та осетљивост се смањује са годинама.

Проблеми са срцем долазе од мајке

Ако је ваша мајка имала проблема са срцем, 20 посто је већа вероватноћа да ћете их и ви имати.

Шест типова токсичних мајки које „гуше“ децу – могуће је да се у једном препознајете

Преузмите андроид апликацију.