Početna > Svet
Svet

Oštećeni ruski modul sojuz MS-22 vratio se danas na Zemlju

Oštećena ruska svemirska letelica „sojuz MS-22“ vratila se danas na Zemlju, tri meseca nakon što je rashladna tečnost počela da curi iz letelice dok je bila u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).
Foto:Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je da se modul vratio danas sa 218 kilograma tereta, uključujući rezultate naučnih eksperimenata i opremu sa stanice.

Modul je završio gotovo dvočasovni povratak sa ISS bez posade i sleteo je danas u kazahstansku stepu nekoliko stotina kilometara od kosmodroma u Bajkonuru, preneo je Rojters.

Sletanje je onlajn prenosio Roskosmos.

U modulu je otkriveno značajno curenje rashladne tečnosti prošlog decembra, uzrokovano pukotinom od 0,8 milimetara na spoljašnjoj površini.
Stručnjaci su rekli da je sićušni meteorit verovatno probio strukturu modula.

Roskosmos je saopštio da je temperatura u jednom trenutku povećana na 30 stepeni Celzijusovih unutar kapsule.

Zbog toga incidenta, Roskosmos i američka svemirska agencija NASA promenile su svoje rasporede i odložile svemirske šetnje.

Rusija je na ISS poslala rezervni modul MS-23 prošlog meseca i odlučila da vrati oštećeni MS-22 na Zemlju bez posade.

Dva ruska i jedan američki astronaut, za koje je prvobitno bilo planirano da se vrate na Zemlju ovog meseca sada će ostati na ISS do septembra.
ISS, naučna laboratorija veličine fudbalskog igrališta, orbitira oko 400 kilometara iznad Zemlje više od dve decenije, a zahvaljujući američko-ruskom partnerstvu i uz učešće Kanade, Japana i 11 evropskih zemalja.

Tramp: Sukob u Ukrajini rešiću za 24 sata

Preuzmite android aplikaciju.