Почетна > Свет
Свет

Оштећени руски модул сојуз МС-22 вратио се данас на Земљу

Оштећена руска свемирска летелица „сојуз МС-22“ вратила се данас на Земљу, три месеца након што је расхладна течност почела да цури из летелице док је била у Међународној свемирској станици (ИСС).
Фото:Танјуг/Roscosmos State Space Corporation via AP

Руска свемирска агенција Роскосмос саопштила је да се модул вратио данас са 218 килограма терета, укључујући резултате научних експеримената и опрему са станице.

Модул је завршио готово двочасовни повратак са ИСС без посаде и слетео је данас у казахстанску степу неколико стотина километара од космодрома у Бајконуру, пренео је Ројтерс.

Слетање је онлајн преносио Роскосмос.

У модулу је откривено значајно цурење расхладне течности прошлог децембра, узроковано пукотином од 0,8 милиметара на спољашњој површини.
Стручњаци су рекли да је сићушни метеорит вероватно пробио структуру модула.

Роскосмос је саопштио да је температура у једном тренутку повећана на 30 степени Целзијусових унутар капсуле.

Због тога инцидента, Роскосмос и америчка свемирска агенција НАСА промениле су своје распореде и одложиле свемирске шетње.

Русија је на ИСС послала резервни модул МС-23 прошлог месеца и одлучила да врати оштећени МС-22 на Земљу без посаде.

Два руска и један амерички астронаут, за које је првобитно било планирано да се врате на Земљу овог месеца сада ће остати на ИСС до септембра.
ИСС, научна лабораторија величине фудбалског игралишта, орбитира око 400 километара изнад Земље више од две деценије, а захваљујући америчко-руском партнерству и уз учешће Канаде, Јапана и 11 европских земаља.

Tramp: Sukob u Ukrajini rešiću za 24 sata

Преузмите андроид апликацију.