Почетна > Србија
Србија

Председници парламената потврдили да Србија и Мађарска имају одличне односе

Србија и Мађарска имају одличне, пријатељске билатералне односе који су на највишем нивоу у модерној историји, потврдили су приликом данашњег сусрета у Будимпешти председници Народне скупштине Србије Владимир Орлић и председника Парламента Мађарске Ласло Кевер.
Фото: Танјуг/НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Саговорници су изразили уверење да ће се блиска и динамична сарадња у свим областима наставити, наводи се у саопштењу прес службе Народне Скупштине.

„На свим подручјима имамо изванредну сарадњу, и наш данашњи сусрет је, уверен сам, само један од низа корака ка њеном додатном учвршћивању и унапређењу у будућности“, поручио је Орлић.

Он је искористио прилику да захвали на подршци коју Мађарска пружа Србији на њеном европском путу, као и на јасној политичкој подршци исказаној у свакој прилици.

Кевер је поручио да је подршка европским интеграцијама Србије неупитна, и да се такав став неће мењати.

„Србија је, због својих успеха и резултата у процесу интеграција, већ заслужила место међу чланицама ЕУ. Србија је потребна ЕУ, потребна је и нашој земљи, и надамо се да ћете се прикључити што пре. Ваше чланство ће значити почетак епохе стратешке сарадње Србије и Мађарске на још вишем нивоу“, рекао је он.

Орлић се захвалио колеги и за однос према припадницима српске националне мањине у Мађарској, чији је положај, како сами истичу, бољи него икада раније.

Саговорници су поздравили сарадњу на реализацији стратешки значајних инфраструктурних пројеката, попут изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, као и заједнички ангажман по питању енергетске безбедности.

„Сигуран сам да је пред нама још много важних и великих победа које ћемо, за наше две земље и наша два народа, заједно изборити у будућности“, поручио је Орлић.

Председници парламената изразили су спремност за даље јачање парламентарних односа.

Кевер је Орлића позвао да учествује на Конвенцији председника парламената држава Југоисточне Европе, која ће у новембру бити одржана у Будимпешти.

Орлић је њега позвао да посети Србију што је Кевер прихватио.

Orlić i Sijarto pozdravili najavu formiranja strateškog saveta Srbije i Mađarske

Преузмите андроид апликацију.