Почетна > Србија
Србија

Орлић и Сијарто поздравили најаву формирања стратешког савета Србије и Мађарске

Председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и министар спољних послова и спољне политике Мађарске Петер Сијарто поздравили су током данашњег разговора у Будимпешти, где Орлић борави у службеној посети, најаву формирања стратешког савета између две земље.
Фото: Танјуг/Народна скупштина Републике Србије/MARTON_KIRALY

Како је саопштено из Скупштине Србије Орлић и Сијарто су поздравили сарадњу коју Србија и Мађарска остварују у области инфраструктуре и истакли да модернизација и реконструкција железнице Београд-Будимпешта представља најзначајнији пројекат и нову еру када је реч о саобраћају у овом делу Европе.

Саговорници су посебну пажњу посветили сарадњи у економији, а Орлић је истакао да је Мађарска наш пети спољнотрговински партнер, што је напредак од осам позиција у односу на пре шест или седам година.

„У сфери робне размене, из године у годину, бележимо рекорде, а напредак је драматичан и када је реч о улагањима у претходних 12 година, Мађарска се нашла међу 10 највећих страних инвеститора у Србији“, рекао је он.

Нагласили су важност сарадње у циљу спречавања илегалних миграција, као и сарадње у области енергетске безбедности која, како су оценили, има стратешки карактер.

Орлић је захвалио Мађарској на помоћи коју нам је пружила када је реч о складиштењу гаса и одлуци да то чини и ове године, што је, како је рекао, још један доказ солидарности, подршке и нашег пријатељства.

Сијарто је истакао да Србија и Мађарска планирају да удвоструче капацитет преноса електричне енергије, како би олакшале и убрзале њену размену и поручио је да су две земље, упркос енергетској кризи која је погодила Европу, успеле да својим грађанима обезбеде и гарантују стабилно снабдевање енергентима.

Саговорници су истакли задовољство због интензивних контаката између званичника две земље и одличних билатералних односа који представљају гарант очувања и наставка унапређења сарадње између Србије и Мађарске.

Орлић је захвалио Мађарској на разумевању за интересе и позиције Србије, те подршци и јасном ставу када је реч о аспирацијама тзв. Косова за чланством у европским организацијама док је Сијарто поручио да Србија увек може да рачуна на подршку када је реч о овом питању и нашим европским интеграцијама, наводи се у саопштењу.

Vučić sutra sa Žiofreom

Преузмите андроид апликацију.