Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Novosađani, ovaj vikend nam uživaju sva čula „Fenseraj ukusa“ je u gradu! (12. i 13. novembar)

I dok smo pljesnuli dlanom o dlan evo ga vikend. Ovaj vikend će biti pravo uživanje za sva čula. Iako delimično oblačan vikend sa najvišom dnevnom temperaturom u subotu do 15 stepeni i u nedelju do 17 stepeni, ali zato prepun zanimljivog sadržaja, dobre zabave i još bolje hrane i pića.
Foto: Gradske info

Evo šta vas očekuje ovog vikenda u našem gradu:

Ako ste iz nekog razloga propustili prvi „Fenseraj ukusa“ koji je bio održan prošlog meseca, onda danas morate posetiti Detelinarsku pijacu. Ekipa iz „Fenseraja“ vas poziva da im se još jednom pridružite na manifestaciji posvećenoj najlepšim i najzanimljivijim ukusima iz Srbije. Očekuju vas odlični ukusi i rukotvorine i sjajna atmosfera. Ne zaboravite da ponesete samo dobro raspoloženje i najmilije i da budete na Detelinarskoj pijaci od 18:00 časova.

Foto: PrtSc/Facebook.com/fenserajukusa

Ljubitelji vinila, kompakt diskova, kaseta, stripova i knjiga ne smeju propustiti „Berzu“ koja se održava danas u Fabrici SKCNS-a, od 11 do 15 časova.

Na berzi će se naći stara izdanja, nova izdanja i rariteti, a održavaće se redovno tokom cele godine, jednom mesečno.

Slično Fabrici i njenoj Berzi i u kafiću „Graffiti“ u ulici Kosovska 12 održava se „Vintage bazar“  od 12: 30 časova.

A nakon trženja ploča, garderobe, vinila i kupovine ume čovek i da ogladni pa da ne biste čekali veče i „Fenseraj ukusa“ možete da čalabrcnete nešto pre „Fenseraja“ na Novosadskom festivalu kobasice i čvaraka „Novembar Fest“ u Bašti Doma Vojske.  Program se oba dana festivala održava od 10 do 19 časova. Festival je poznat po tome što uspešno okuplja proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda, ali i ljubitelje tradicionalne vojvođanske trpeze i kvalitetne tamburaške muzike. Posebna atrakcija, i ove godine, biće takmičenje u pravljenju kobasica gde će svoja umeća ukrstiti timovi, novosadskih kvartova, firmi, medija i sportskih klubova.

A dobru hranu treba i „zaliti“ srećom ovaj vikend ćemo imati i čime. Novosadski salon vina je u našem gradu ovaj vikend.
Sedamdeset izlagača iz zemlje, regiona i sveta dolaze u hotel Park u Novom Sadu, gde će se, po treći put, a nakon pauze od dve godine, održati Novosadski salon vina! Salonski deo manifestacije, u Banket sali hotela Park, biće prilika da se upozna regionalna scena i da se sklope novi dogovori i poznanstva, a dešavanje ima i atraktivan prateći program u vidu predavanja, radionica, degustacija i debata. Ako ste ljubitelj vina onda ove subote morate posetiti hotel Park.

Foto: Gradske info

Osim vina u hotelu Parku u diskoteci Dendi možete proslaviti 20 i više godina naše novosadske grupe Apsolutno Romantično. Žurka do zore, lud provod i odlična muzika vas očekuje ove subote u Dendiju.

A kad govorimo o novosadskim bendovima onda ne možemo da ne spomenemo Novosadski bend Neprijatelj Prelazi Zeku koji će nastupiti 12. novembra u SKCNS Fabrici i ovom prilikom promovisati novi album „Krv, suze, nojz“.

Foto: NSEPK2022

U subotu uveče možete pogledati predstavu „Jovanča na putu oko sveta“. Možete ispratiti njegovu avanturu u Srpskom narodnom pozorištu od 19:30 na sceni Pera Dobrinović.

Foto: Gradske info

Kao što znate manifestacija „Pocket Globe“ otpočinje svoj život, i to u Novom Sadu , gradu kome je upravo ovakav festival nedostajao. Ovog vikenda možete uživati u Kejhanu Kalhoru, vrhunskom poznavaocu muzike Irana i vanserijskom sviraču kamančea, drevnog persijskog instrumenta. Kejhanu će se pridružiti još jedan izuzetan umetnik i njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj, Erdal Erzindžan, svirač na baglami. Damir Imamović će svoje predavanje u subotu fokusirati na saz i mesto ovog instrumenta u muzičkoj istoriji Sarajeva. Ta tema, kojom se već duže vreme bavi, biće uskoro pretočena u knjigu. Sam kraj festivala u nedelju biće obeležen upravo još jednim vrednim predavanjem, na kom će nas Kejhan Kalhor upoznati sa muzikom Irana, uz poseban osvrt na pojam radif i njegovu važnost u improvizaciji.

Naši najmlađi će moći da uživaju u predstavama ovog vikenda:

Pozorišna predstava „Veselje u ritu“ po stihovima čika Jove Zmaja je priča o odrastanju, vaspitanju, odnosu dece prema roditeljima, donosi mnogo pouka i mudrosti. Predstava podstiče maštu i kreativnost, utiče na razvoj samopouzdanja kod dece. Pozorište Vesela kornjača, Nikole Pašića 34 u 11:00 časova u subotu. Na istom mestu ako imate 6, 7, 8, 9…29 godina, dođite da se upišete u Školu glume. Negujte svoju kreativnost u pozorišnom ambijentu, pod svetlošću reflektora. U subotu možete proveriti da li ste za daske koje život znače.

Foto: Gradske info

U Pozorištu mladih nas očekuje predstava „Anđeoska bajka“ u nedelju u 11:00. Svako od vas ako želi, može postati anđeo – čuvar bajki. potrebno je samo da nauči čarobnu azbuku… Ovu predstava je za najmlađu publiku u želji da ostvare svoje anđeoske snove…

Foto: Gradske info

A u Teatrilu u nedelju od 17:00 časova svoju priču pričaju „Tri praseta“.  U jednoj maloj poslastičarnici spremaju se najlepše torte i kolači. Ovi veseli poslastičari uveseljavaju decu smešnim pričama i anegdotama iz života. Poslastičarnica postaje najpoznatija u kraju. Ali jednoga dana stiže im neobičan paket od nepoznatog pošiljaoca. U paketu su lutke, pozorišne lutke. Tada kreće igra, i pravi se pozorišna predstava…Ali o čemu? Naravno o tome da u svakom poslu možemo biti uspešni i cenjeni ako imamo znanje, a znanje je osnovni alat za svaki posao. Pored veselih poslastičara u predstavi su unikatne lutke tri praseta i vuk. A svi likovi imaju svoj zanat u kom su najbolji . Deca kroz ovu komičnu igru pozorišta u pozorištu uče vrednosti znanja i umeća.

Dečija predstava „Ko je rekao mjau“ odigraće se u subotu u 11 časova na Maloj sceni Pozorišta mladih.

Ako ste planirali da se kližete ovaj vikend, onda treba da znate da će bite izmena u redovnom rasporedu klizanja tokom vikenda zbog hokejaških utakmica.
Foto: Pixabay/manfredrichter

U subotu, 12. novembra građanima će dvorana biti na raspolaganju: 10:00 – 11:30/ 16:00 – 17:30 i 17:45 – 19:15.

U nedelju, 13. novembra smene su: 10:00 – 11:30/ 18:00 – 19:30 i 20:00 – 21:30.

U Kaću pojedine ulice će ostati bez struje od 012:30 do 16:00 časova u nedelju 13. novembra:

Crpna stanica, Ratno ostrvo, Atar i Salaši uz Dunav između Šangaja i Kovilja:

Šta god izaberete za ovaj vikend gledajte da se puno smejete i da se odlično provedete!

Uživajte!

Da li je odrastati u Novom Sadu nekada bilo lepše?

Preuzmite android aplikaciju.