Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новосађани, овај викенд нам уживају сва чула „Фенсерај укуса“ је у граду! (12. и 13. новембар)

И док смо пљеснули дланом о длан ево га викенд. Овај викенд ће бити право уживање за сва чула. Иако делимично облачан викенд са највишом дневном температуром у суботу до 15 степени и у недељу до 17 степени, али зато препун занимљивог садржаја, добре забаве и још боље хране и пића.
Фото: Градске инфо

Ево шта вас очекује овог викенда у нашем граду:

Ако сте из неког разлога пропустили први „Фенсерај укуса“ који је био одржан прошлог месеца, онда данас морате посетити Детелинарску пијацу. Екипа из „Фенсераја“ вас позива да им се још једном придружите на манифестацији посвећеној најлепшим и најзанимљивијим укусима из Србије. Очекују вас одлични укуси и рукотворине и сјајна атмосфера. Не заборавите да понесете само добро расположење и најмилије и да будете на Детелинарској пијаци од 18:00 часова.

Фото: PrtSc/Facebook.com/fenserajukusa

Љубитељи винила, компакт дискова, касета, стрипова и књига не смеју пропустити „Берзу“ која се одржава данас у Фабрици СКЦНС-а, од 11 до 15 часова.

На берзи ће се наћи стара издања, нова издања и раритети, а одржаваће се редовно током целе године, једном месечно.

Слично Фабрици и њеној Берзи и у кафићу „Graffiti“ у улици Косовска 12 одржава се „Vintage bazar“  од 12: 30 часова.

А након тржења плоча, гардеробе, винила и куповине уме човек и да огладни па да не бисте чекали вече и „Фенсерај укуса“ можете да чалабрцнете нешто пре „Фенсераја“ на Новосадском фестивалу кобасице и чварака „Новембар Фест“ у Башти Дома Војске.  Програм се оба дана фестивала одржава од 10 до 19 часова. Фестивал је познат по томе што успешно окупља произвођаче меса и сухомеснатих производа, али и љубитеље традиционалне војвођанске трпезе и квалитетне тамбурашке музике. Посебна атракција, и ове године, биће такмичење у прављењу кобасица где ће своја умећа укрстити тимови, новосадских квартова, фирми, медија и спортских клубова.

А добру храну треба и „залити“ срећом овај викенд ћемо имати и чиме. Новосадски салон вина је у нашем граду овај викенд.
Седамдесет излагача из земље, региона и света долазе у хотел Парк у Новом Саду, где ће се, по трећи пут, а након паузе од две године, одржати Новосадски салон вина! Салонски део манифестације, у Банкет сали хотела Парк, биће прилика да се упозна регионална сцена и да се склопе нови договори и познанства, а дешавање има и атрактиван пратећи програм у виду предавања, радионица, дегустација и дебата. Ако сте љубитељ вина онда ове суботе морате посетити хотел Парк.

Фото: Градске инфо

Осим вина у хотелу Парку у дискотеци Денди можете прославити 20 и више година наше новосадске групе Апсолутно Романтично. Журка до зоре, луд провод и одлична музика вас очекује ове суботе у Дендију.

А кад говоримо о новосадским бендовима онда не можемо да не споменемо Новосадски бенд Непријатељ Прелази Зеку који ће наступити 12. новембра у СКЦНС Фабрици и овом приликом промовисати нови албум „Крв, сузе, нојз“.

Фото: НСЕПК2022

У суботу увече можете погледати представу „Јованча на путу око света“. Можете испратити његову авантуру у Српском народном позоришту од 19:30 на сцени Пера Добриновић.

Фото: Градске инфо

Као што знате манифестација „Pocket Globe“ отпочиње свој живот, и то у Новом Саду , граду коме је управо овакав фестивал недостајао. Овог викенда можете уживати у Кејхану Калхору, врхунском познаваоцу музике Ирана и вансеријском свирачу каманчеа, древног персијског инструмента. Кејхану ће се придружити још један изузетан уметник и његов дугогодишњи сарадник и пријатељ, Ердал Ерзинџан, свирач на баглами. Дамир Имамовић ће своје предавање у суботу фокусирати на саз и место овог инструмента у музичкој историји Сарајева. Та тема, којом се већ дуже време бави, биће ускоро преточена у књигу. Сам крај фестивала у недељу биће обележен управо још једним вредним предавањем, на ком ће нас Кејхан Калхор упознати са музиком Ирана, уз посебан осврт на појам радиф и његову важност у импровизацији.

Наши најмлађи ће моћи да уживају у представама овог викенда:

Позоришна представа „Весеље у риту“ по стиховима чика Јове Змаја је прича о одрастању, васпитању, односу деце према родитељима, доноси много поука и мудрости. Представа подстиче машту и креативност, утиче на развој самопоуздања код деце. Позориште Весела корњача, Николе Пашића 34 у 11:00 часова у суботу. На истом месту ако имате 6, 7, 8, 9…29 година, дођите да се упишете у Школу глуме. Негујте своју креативност у позоришном амбијенту, под светлошћу рефлектора. У суботу можете проверити да ли сте за даске које живот значе.

Фото: Градске инфо

У Позоришту младих нас очекује представа „Анђеоска бајка“ у недељу у 11:00. Свако од вас ако жели, може постати анђео – чувар бајки. потребно је само да научи чаробну азбуку… Ову представа је за најмлађу публику у жељи да остваре своје анђеоске снове…

Фото: Градске инфо

А у Театрилу у недељу од 17:00 часова своју причу причају „Три прасета“.  У једној малој посластичарници спремају се најлепше торте и колачи. Ови весели посластичари увесељавају децу смешним причама и анегдотама из живота. Посластичарница постаје најпознатија у крају. Али једнога дана стиже им необичан пакет од непознатог пошиљаоца. У пакету су лутке, позоришне лутке. Тада креће игра, и прави се позоришна представа…Али о чему? Наравно о томе да у сваком послу можемо бити успешни и цењени ако имамо знање, а знање је основни алат за сваки посао. Поред веселих посластичара у представи су уникатне лутке три прасета и вук. А сви ликови имају свој занат у ком су најбољи . Деца кроз ову комичну игру позоришта у позоришту уче вредности знања и умећа.

Дечија представа „Ко је рекао мјау“ одиграће се у суботу у 11 часова на Малој сцени Позоришта младих.

Ако сте планирали да се клижете овај викенд, онда треба да знате да ће бите измена у редовном распореду клизања током викенда због хокејашких утакмица.
Фото: Pixabay/manfredrichter

У суботу, 12. новембра грађанима ће дворана бити на располагању: 10:00 – 11:30/ 16:00 – 17:30 и 17:45 – 19:15.

У недељу, 13. новембра смене су: 10:00 – 11:30/ 18:00 – 19:30 и 20:00 – 21:30.

У Каћу поједине улице ће остати без струје од 012:30 до 16:00 часова у недељу 13. новембра:

Црпна станица, Ратно острво, Атар и Салаши уз Дунав између Шангаја и Ковиља:

Шта год изаберете за овај викенд гледајте да се пуно смејете и да се одлично проведете!

Уживајте!

Da li je odrastati u Novom Sadu nekada bilo lepše?

Преузмите андроид апликацију.