Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико времена након смрти љубимца треба да прође док не набавите новог?

Тишина у кући, празан кревет, нема влажне њушкице која вас буди ујутро и нико не лудује од среће кад се вратите с посла. Кад ваш пас умре, то није само тужно, него вам се и живот окрене наглавачке.
Фото: Градске инфо

Нормално је да осећате да вам недостаје неки четвороножни љубимац након што је ваш вољени пас угинуо. У теорији, најједноставније решење било набавити другог пса, али у пракси то није баш тако.

Такође, многи власници такву одлуку сматрају погрешном.

– Пси имају немерљиву вредност за људе, углавном као социјални партнери – каже немачка психолошкиња Силке Вешунг. – Они се чврсто вежу за своје људе, нарочито за децу.

И зато је период жаљења веома важан.

Психолошкиња Андреа Бец каже да најтежи део у вези са губитком члана породице или кућног љубимца углавном прође за шест месеци до годину дана. Да ли је реч о деди или вољеном псу, није велика разлика, сматрају психолози и истичу како је важно да се прође процес жаљења.

Када набавити другог пса питање је које зависи од емоционалног стања појединца и идеално би било одлучивати онда када се преброди најтежи део жаљења, објашњава Бец.

Битно је да знате да ће нови пас бити другачији. Такође, каћу да би требало одабрати пса који је другачији од претходног, друге расе, другог пола или боје.

Такође, Бец истиче да је једини савет који психолози могу дати без ограђивања – слушајте своју интуицију.

Неко ће осећати како би му било много лакше да набави новог пса одмах и за њега ће то бити најбоља одлука, док неко други ће можда размишљати како више никада у животу неће имати ниједног другог пса.

– Нема исправног или погрешног начина. Свака особа је различита – кажу психолози.

Pet načina da bez greške nosite jarke boje

Преузмите андроид апликацију.