Frižider je divan izum, bez kojeg naša hrana ne bi mogla duže da stoji i ostane neiskvarena i sveža. Međutim, zbog toga često u frižider stavljamo hranu kojoj tamo nije mesto i koja će se tako pokvariti.
Niže temperature ne utiču samo na brže kvarenje nekih namirnica, već gube svoju nutritivnu vrednost i pripadaju. Neke namirnice je bolje držati na sobnoj temperaturi, a mi vam donosimo spisak od 11 stvari koje nikako ne smete da čuvate u frižideru.
Hleb
Iako je ovo često predmet debate, molekuli skroba vrlo brzo kristališu na niskim temperaturama, zbog čega se hleb mnogo brže kvari. Postaje tvrdo, gumeno i bez ukusa. Ako imate previše hleba, zamrznite ga jer može da ostane u ledu oko mesec dana.
Sirovi krompir
U principu, krompir treba čuvati u ostavi, ali ne na preniskim temperaturama. Takođe, ne voli direktnu sunčevu svetlost, a stručnjaci savetuju da se čuva u papirnoj kesi jer plastika zadržava vlagu.
Paradajz
Paradajz nastavlja da sazreva na sobnoj temperaturi, pa ako ga stavite u frižider, zaustavićete taj proces. Ovo može da pokvari ukus, a niske temperature takođe oštete njegovu kožu.
Med
Med je prirodni konzervans i zato ga ne treba čuvati u frižideru. Kristalizuje na niskim temperaturama, pa ako želite tečni med, uvek ga držite na sobnoj temperaturi.
Avokado
Avokado se uglavnom kupuje još tvrdo i potrebno mu je još nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok ne sazre. Jedini slučaj kada ga treba držati u frižideru je ako kupite već veoma zreo avokado, a još ga nećete jesti, onda ga čuvajte u frižideru.
Lubenice
Mnogo je bolje čuvati celu lubenicu na sobnoj temperaturi nego u frižideru, jer će niske temperature promeniti njen ukus, teksturu i boju. Na sobnoj temperaturi i ono, kao i neko drugo voće, sazreva i preporučuje se čuvanje u frižideru tek nakon što je isečeno.
Beli luk
Možda ovo niste znali, ali u frižideru, beli luk se može vrlo brzo pokvariti i postati sklon buđi. Zato ga treba čuvati na tamnom mestu i nikako u plastičnoj kesi.
Jagode
Suprotno popularnom verovanju, jagode je najbolje držati na kuhinjskom pultu, a ne na direktnom suncu. Naime, u frižideru upijaju višak vode i vlage, pa se lakše kvare i gube slatkoću.
Luk
A luk će pokupiti vlagu iz frižidera, zbog čega će brže izgubiti svoju prepoznatljivu teksturu i plesni.
Kafa
Frižider će uništiti ukus kafe, tako da nema apsolutno nikakvog razloga da je tamo čuvate. Kafu u frižideru možete koristiti za nešto drugo. Naime, ako nešto predugo stoji u frižideru i ako osećate miris, stavite nekoliko kašika mlevene kafe na tanjir i stavite u frižider preko noći – kafa bi trebalo da upije sve neprijatne mirise.
Sveži začini
Baš kao i kafa, sveži začini mogu izgubiti aromu u frižideru. Pored toga, na niskim temperaturama pokupiće vlagu i izgubiti ukus.
Da li znate zašto u restoranima često na jelu dobijete komadić peršuna?
Preuzmite android aplikaciju.