Фрижидер је диван изум, без којег наша храна не би могла дуже да стоји и остане неискварена и свежа. Међутим, због тога често у фрижидер стављамо храну којој тамо није место и која ће се тако покварити.
Ниже температуре не утичу само на брже кварење неких намирница, већ губе своју нутритивну вредност и припадају. Неке намирнице је боље држати на собној температури, а ми вам доносимо списак од 11 ствари које никако не смете да чувате у фрижидеру.
Хлеб
Иако је ово често предмет дебате, молекули скроба врло брзо кристалишу на ниским температурама, због чега се хлеб много брже квари. Постаје тврдо, гумено и без укуса. Ако имате превише хлеба, замрзните га јер може да остане у леду око месец дана.
Сирови кромпир
У принципу, кромпир треба чувати у остави, али не на прениским температурама. Такође, не воли директну сунчеву светлост, а стручњаци саветују да се чува у папирној кеси јер пластика задржава влагу.
Парадајз
Парадајз наставља да сазрева на собној температури, па ако га ставите у фрижидер, зауставићете тај процес. Ово може да поквари укус, а ниске температуре такође оштете његову кожу.
Мед
Мед је природни конзерванс и зато га не треба чувати у фрижидеру. Кристализује на ниским температурама, па ако желите течни мед, увек га држите на собној температури.
Авокадо
Авокадо се углавном купује још тврдо и потребно му је још неколико дана на собној температури док не сазре. Једини случај када га треба држати у фрижидеру је ако купите већ веома зрео авокадо, а још га нећете јести, онда га чувајте у фрижидеру.
Лубенице
Много је боље чувати целу лубеницу на собној температури него у фрижидеру, јер ће ниске температуре променити њен укус, текстуру и боју. На собној температури и оно, као и неко друго воће, сазрева и препоручује се чување у фрижидеру тек након што је исечено.
Бели лук
Можда ово нисте знали, али у фрижидеру, бели лук се може врло брзо покварити и постати склон буђи. Зато га треба чувати на тамном месту и никако у пластичној кеси.
Јагоде
Супротно популарном веровању, јагоде је најбоље држати на кухињском пулту, а не на директном сунцу. Наиме, у фрижидеру упијају вишак воде и влаге, па се лакше кваре и губе слаткоћу.
Лук
А лук ће покупити влагу из фрижидера, због чега ће брже изгубити своју препознатљиву текстуру и плесни.
Кафа
Фрижидер ће уништити укус кафе, тако да нема апсолутно никаквог разлога да је тамо чувате. Кафу у фрижидеру можете користити за нешто друго. Наиме, ако нешто предуго стоји у фрижидеру и ако осећате мирис, ставите неколико кашика млевене кафе на тањир и ставите у фрижидер преко ноћи – кафа би требало да упије све непријатне мирисе.
Свежи зачини
Баш као и кафа, свежи зачини могу изгубити арому у фрижидеру. Поред тога, на ниским температурама покупиће влагу и изгубити укус.
Да ли знате зашто у ресторанима често на јелу добијете комадић першуна?
Преузмите андроид апликацију.