Moramo da konzumiramo hranu svaki dan da bismo našem telu obezbedili dovoljno energije i hranljivih materija za pravilno funkcionisanje.
Možemo da jedemo samo ograničenu količinu hrane u toku dana, pa da bismo maksimalno povećali količinu hranljivih materija koje unosimo, ima smisla da mudro biramo hranu koja sadrži najveću količinu i raznovrsnost hranljivih materija.
Evo 11 najhranljivijih namirnica na svetu koje izdvajamo kao one koje vredi redovno konzumirati:
Zeleni čaj
Zeleni čaj smatramo jednim od najzdravijih pića na svetu. Prepun je antioksidanata koji imaju mnoge zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje funkcije mozga, smanjenje masnoće, prevencija raka, smanjenje rizika od srčanih oboljenja… Ovaj čaj je bogat polifenolima, prirodnim jedinjenjima koja imaju zdravstvene koristi, poput smanjenja upale i pomoći za borbu protiv raka.. Zeleni čaj sadrži katehin koji se zove epigalokatehin-3-galat (EGCG). Katehini su prirodni antioksidansi koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i pružaju druge prednosti.
Kurkuma
Začin poznat kao kurkuma može biti najefikasniji dodatak ishrani. Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da kurkuma ima velike koristi za vaše telo i mozak. Kurkuma, a posebno njeno najaktivnije jedinjenje, kurkumin ima mnoge naučno dokazane zdravstvene prednosti, kao što je potencijal da poboljša zdravlje srca i spreči Alchajmerovu bolest i rak. Ima snažno antiinflamatorno dejstvo i snažan je antioksidans. Takođe može pomoći u poboljšanju simptoma depresije i artritisa.
Zeleno lisnato povrće
Kelj je pun vitamina, minerala, vlakana, antioksidanata i raznih bioaktivnih jedinjenja, a smatramo ga najzdravijim od svih zelenih lisnatog povrća. Kelj je posebno bogat vitaminom C, vitaminom A, vitaminom K1. Takođe sadrži velike količine vitamina B6, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Upravo zbog toga je idealan saveznik u borbi protiv hroničnih bolesti i ubrzanog starenja. Porcija od jedne šolje ima samo 9 kalorija, što čini kelj idealnom hranom za svakoga ko prati svoju težinu.
Beli luk
Beli luk daje jelima poseban ukus, a takođe je i veoma hranljiv. Ima visok sadržaj vitamina C, B1 i B6, kao i kalcijuma, kalijuma, bakra, mangana i selena. Beli luk je takođe bogat korisnim jedinjenjima sumpora kao što je alicin. Mnoge studije pokazuju da alicin i beli luk mogu da smanje krvni pritisak, kao i ukupni i LDL (loš) holesterol. Takođe pomaže u podizanju HDL (dobrog) holesterola, potencijalno smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Beli luk takođe ima različita svojstva protiv raka. Sirovi beli luk takođe ima značajna antibakterijska i antifungalna svojstva.
Sardine (i druge plave ribe)
Sardine su male, masne ribe koje se mogu jesti cele sa kostima, što ih čini odličnim izvorom kalcijuma. Sadrže skoro sve hranljive materije potrebne vašem telu, a kao i sve druge masne ribe, izuzetno su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su zdrave za srce.
Borovnice (i druge bobice)
Kada je reč o nutritivnoj vrednosti voća, borovnice su u samom vrhu. Puni su moćnih antioksidanata, uključujući antocijanine i razna druga biljna jedinjenja, od kojih neka mogu da pređu krvno-moždanu barijeru i obezbede zaštitne efekte na vaš mozak. Sindrom je imao niži krvni pritisak i smanjene markere oksidovanog LDL (lošeg) holesterola nakon dodavanja borovnice u njihovu ishranu. Brojne studije pokazuju da borovnice mogu pomoći u borbi protiv raka.
Tamna čokolada (kakao)
Tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa jedna je od najhranljivijih namirnica koje možete da jedete. Pun je vlakana, gvožđa, magnezijuma, bakra i mangana, ali njegova najveća prednost je neverovatna količina antioksidanata. U stvari, pokazalo se da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidanata od bilo koje druge hrane, uključujući borovnice i acai bobice. Tamna čokolada ima snažne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšan protok krvi, manji rizik od srčanih bolesti, niži krvni pritisak, smanjen oksidovani LDL holesterol i poboljšanu funkciju mozga.
Kefir
Kefir je fermentisano mlečno piće, koje se uzgaja od kefirnih zrna. Bogat je izvor kalcijuma, proteina i vitamina B grupe. Kefir sadrži milione probiotika, bakterija sa potencijalnim zdravstvenim prednostima. Takođe ima malo laktoze i prepuna vitamina i minerala koji su dobri za vaše telo. Kefir ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje holesterola, kontrolu šećera u krvi i zdravlje creva. Kefir jača vaš imuni sistem, pomaže kod problema sa varenjem, poboljšava zdravlje kostiju.
Cvekla
Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Ima nizak sadržaj kalorija i masti, a visok udeo vitamina, minerala i antioksidanata. Cvekla je takođe dobar izvor vlakana, koja mogu pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Cvekla je bogata mineralima, uključujući nitrate, kalijum, betain, magnezijum, folat i vitamin C. Pored toga, cvekla može poboljšati cirkulaciju i mentalne performanse, sniziti krvni pritisak i anemiju i smanjiti anemiju. Ako tražite hranu koja je ukusna i super zdrava, cvekla je pravi izbor!
Sočivo
Sočivo je odličan izvor proteina, vlakana i minerala, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Nedavne studije su pokazale da sočivo može poboljšati zdravlje srca, varenje i kontrolu šećera u krvi. Pored toga, sočivo je dobar izvor antioksidanata i fitonutrijenata koji mogu pomoći u zaštiti od bolesti. Ako želite da poboljšate svoje zdravlje, dodajte sočivo u svoju ishranu!
Orasi
Orasi sadrže alfa-linolensku i linoleinsku kiselinu, koje mogu imati antiinflamatorna svojstva koja pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova, a istovremeno pozitivno utiču na nivo lipida u krvi. Polinezasićene masne kiseline, koje su bolje za vas od zasićenih masti, obiluju orasima. Zbog visokog nivoa vlakana, alfa-linolenske kiseline i omega-3 masnih kiselina, kao i jedne od najvećih koncentracija antioksidanata, orasi su nazvani „superhranom“.
Preuzmite android aplikaciju.