Почетна > Живот и стил
Живот и стил

11 најздравијих намирница на свету

Морамо да конзумирамо храну сваки дан да бисмо нашем телу обезбедили довољно енергије и хранљивих материја за правилно функционисање.
Фото: Pexels/Zis foodnatureart

Можемо да једемо само ограничену количину хране у току дана, па да бисмо максимално повећали количину хранљивих материја које уносимо, има смисла да мудро бирамо храну која садржи највећу количину и разноврсност хранљивих материја.

Ево 11 најхранљивијих намирница на свету које издвајамо као оне које вреди редовно конзумирати:

Зелени чај

Зелени чај сматрамо једним од најздравијих пића на свету. Препун је антиоксиданата који имају многе здравствене предности, као што су побољшање функције мозга, смањење масноће, превенција рака, смањење ризика од срчаних обољења… Овај чај је богат полифенолима, природним једињењима која имају здравствене користи, попут смањења упале и помоћи за борбу против рака.. Зелени чај садржи катехин који се зове епигалокатехин-3-галат (ЕГЦГ). Катехини су природни антиоксиданси који помажу у спречавању оштећења ћелија и пружају друге предности.

Куркума

Зачин познат као куркума може бити најефикаснији додатак исхрани. Многе висококвалитетне студије показују да куркума има велике користи за ваше тело и мозак. Куркума, а посебно њено најактивније једињење, куркумин  има многе научно доказане здравствене предности, као што је потенцијал да побољша здравље срца и спречи Алцхајмерову болест и рак. Има снажно антиинфламаторно дејство и снажан је антиоксиданс. Такође може помоћи у побољшању симптома депресије и артритиса.

Зелено лиснато поврће

Кељ је пун витамина, минерала, влакана, антиоксиданата и разних биоактивних једињења, а сматрамо га најздравијим од свих зелених лиснатог поврћа. Кељ је посебно богат витамином Ц, витамином А, витамином К1. Такође садржи велике количине витамина Б6, калијума, калцијума, магнезијума, бакра и мангана. Управо због тога је идеалан савезник у борби против хроничних болести и убрзаног старења. Порција од једне шоље има само 9 калорија, што чини кељ идеалном храном за свакога ко прати своју тежину.

Бели лук

Бели лук даје јелима посебан укус, а такође је и веома хранљив. Има висок садржај витамина Ц, Б1 и Б6, као и калцијума, калијума, бакра, мангана и селена. Бели лук је такође богат корисним једињењима сумпора као што је алицин. Многе студије показују да алицин и бели лук могу да смање крвни притисак, као и укупни и ЛДЛ (лош) холестерол. Такође помаже у подизању ХДЛ (доброг) холестерола, потенцијално смањујући ризик од срчаних обољења. Бели лук такође има различита својства против рака. Сирови бели лук такође има значајна антибактеријска и антифунгална својства.

Сардине (и друге плаве рибе)

Сардине су мале, масне рибе које се могу јести целе са костима, што их чини одличним извором калцијума. Садрже скоро све хранљиве материје потребне вашем телу, а као и све друге масне рибе, изузетно су богате омега-3 масним киселинама које су здраве за срце.

Боровнице (и друге бобице)

Када је реч о нутритивној вредности воћа, боровнице су у самом врху. Пуни су моћних антиоксиданата, укључујући антоцијанине и разна друга биљна једињења, од којих нека могу да пређу крвно-мождану баријеру и обезбеде заштитне ефекте на ваш мозак. Синдром је имао нижи крвни притисак и смањене маркере оксидованог ЛДЛ (лошег) холестерола након додавања боровнице у њихову исхрану. Бројне студије показују да боровнице могу помоћи у борби против рака.

Тамна чоколада (какао)

Тамна чоколада са високим садржајем какаа једна је од најхранљивијих намирница које можете да једете. Пун је влакана, гвожђа, магнезијума, бакра и мангана, али његова највећа предност је невероватна количина антиоксиданата. У ствари, показало се да какао и тамна чоколада имају више антиоксиданата од било које друге хране, укључујући боровнице и ацаи бобице. Тамна чоколада има снажне здравствене предности, укључујући побољшан проток крви, мањи ризик од срчаних болести, нижи крвни притисак, смањен оксидовани ЛДЛ холестерол и побољшану функцију мозга.

Кефир

Кефир је ферментисано млечно пиће, које се узгаја од кефирних зрна. Богат је извор калцијума, протеина и витамина Б групе. Кефир садржи милионе пробиотика, бактерија са потенцијалним здравственим предностима. Такође има мало лактозе и препуна витамина и минерала који су добри за ваше тело. Кефир има бројне потенцијалне здравствене предности, укључујући побољшање холестерола, контролу шећера у крви и здравље црева. Кефир јача ваш имуни систем, помаже код проблема са варењем, побољшава здравље костију.

Цвекла

Цвекла је једна од најздравијих намирница на свету. Има низак садржај калорија и масти, а висок удео витамина, минерала и антиоксиданата. Цвекла је такође добар извор влакана, која могу помоћи у снижавању холестерола и крвног притиска. Цвекла је богата минералима, укључујући нитрате, калијум, бетаин, магнезијум, фолат и витамин Ц. Поред тога, цвекла може побољшати циркулацију и менталне перформансе, снизити крвни притисак и анемију и смањити анемију. Ако тражите храну која је укусна и супер здрава, цвекла је прави избор! 

Сочиво

Сочиво је одличан извор протеина, влакана и минерала, што га чини једном од најздравијих намирница на свету. Недавне студије су показале да сочиво може побољшати здравље срца, варење и контролу шећера у крви. Поред тога, сочиво је добар извор антиоксиданата и фитонутријената који могу помоћи у заштити од болести. Ако желите да побољшате своје здравље, додајте сочиво у своју исхрану!

Ораси

Ораси садрже алфа-линоленску и линолеинску киселину, које могу имати антиинфламаторна својства која помажу у одржавању здравља крвних судова, а истовремено позитивно утичу на ниво липида у крви. Полинезасићене масне киселине, које су боље за вас од засићених масти, обилују орасима. Због високог нивоа влакана, алфа-линоленске киселине и омега-3 масних киселина, као и једне од највећих концентрација антиоксиданата, ораси су названи „суперхраном“.

Recept dana: Antistres napitak

Преузмите андроид апликацију.