Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Деца која праве ове грешке имају срећнију будућност: Зато, пустите их…

Дешава се некада да сметнемо са ума да је и људски грешити. У нашој добронамерној намери је да одгајамо успешну и срећну децу, али често њихове грешке изједначавамо са неуспехом. Међутим, истраживања нам показују да је прављење грешака од суштинског значаја за успех и будућност.
Фото: Pexels/Ketut Subiyanto

Наша перспектива неуспеха није само погрешна, већ може и да штети самопоуздању наше деце и нашем односу са њима. Да, погрешни кораци су понекад непријатно, незгодни и чине да се због њих осећамо постиђено, али у исто време прављење грешака подстиче креативност и радозналост.

Погрешни кораци могу помоћи деци да науче многе ствари и имају бољи приступ решавању проблема. Које то дечије грешке не би требало да посматрамо као лоше, детаљније у наставку.

Прављење великог нереда

Било да ваше дете воли да скаче по барицама или да црта по зиду, не би требало да га у томе спречавате. Морате га пустити да ствара, експреиментише и забавља се. Суштина детињства јесте у томе.

Где год да кренемо носимо у ранцу свог малишана резервну пресвлаку за случај да згази у бару. И то је у реду, али да ли сте икад видели израз на његовом лицу када босоног згази у барицу? Чиста срећа.

Игра без спутавања смањује ниво стреса код деце, чини да буду срећнија, да имају бољи имунитет и квалитетнији сан. Зато, дозволите детету да прави неред.

Добијање лоших оцена

Сви знате за ту категорију родитеља која пише саставе за своју децу и сама прави пројекте које она морају да однесу у школу. А онда се дешава да гледамо како се наше дете мучи да напише довољно добар састав у школи који ће наставник да упореди са оним који је писао родитељ његовог другара.

Исто се дешава и са школским пројектима, при чему дете које га је само радило добија мању оцену од оног уместо ког су то мама и тата урадили. Ваше дете постаје означено као лењо и добија задатак да се мало више потруди.

Међутим, важно је да одолите изазову да урадите исто што и други родитељи. Лоше оцене нису најважније на свету, већ то како ће се дете припремити за животне изазове.

Одговарање родитељима

Колико год волели да мислимо да смо сада модерни родитељи и да смо превазишли начин размишљања „на мој начин или изађи из куће“, ми и даље понекад вадимо ово оружје када нам се дете супротставља. „Не одговарај ми“ – чућете себе како говорите најмање једном дневно.

Да, деца знају да тестирају наше стрпљење, али она уједно граде и своје самопоуздање. Истраживања показују да деца која се овако понашању, одрастају у особе које знају да се изборе за себе.

Stručnjaci tvrde: “Dve vrste hrane nam najviše narušavaju metabolizam”

Преузмите андроид апликацију.