Почетна > Бизнис
Бизнис

Чешке банке неће да кредитирају производњу оружја за Украјину

Етички кодекс не дозвољава чешким банкама да кредитирају извоз и повећање производње оружја, због чега је појачана испорука муниције доведена у питање.
Фото: Unsplash/thdef

Наиме, војна индустрија онемогућена је да добије кредите од банака.

„Препреке у финансирању извоза има 70 одсто предузећа удружених у Асоцијацију одбрамбене и безбедносне индустрије Чешке“, казао је Чешкој телевизији председник те асоцијације Јиржи Хинек.

Тешкоће немају само мања предузећа, већ и највећи чешки произвођач муниције „СТВ Груп“ који у Украјину извози велики део тенкова и муниције.

„Не само да нам банке не дају кредите већ нам онемогућавају и уобичајени платни промет. У тренутку када плаћамо за робу нисмо у стању да ефикасно реализујемо плаћање у еврима у оквиру Европске уније или земаља НАТО“, казао је генерални директор „СТВ Груп“ Давид Хац.

Председник асоцијације одбрамбене индустрије Јиржи Хинек криви Европску комисију јер је одбрамбену и дуванску индустрију и организовање игара на срећу уврстила у социјално неодрживе гране и банке су с тим ускладиле своје етичке кодексе.

„Још 2005. године смо свесно одустали од тога да финансирамо производњу оружја и наш приступ се ни сада не мења“, казао је портпарол банке „ЧСОБ“ Патрик Мадле, а сличне одредбе у етичком кодексу имају и друге велике банке.

„Чешка СОБ’ руководи се етичким кодексом који ограничава могућности финансирања индустрије оружја, али омогућава да се финансирају специфичне испоруке“, рекао је портпарол те банке Филип Хруби, преноси РТ Балкан.

Директор „СТВ Груп“ Давид Хац казао је да се сада та групација концентрише да произведе у што краћем року што више муниције и пошаље је у Украјину, а о допунама за чешку армију размишљаће када се заврши сукоб.

„Ми у својим плановима нисмо рачунали на конвенционални рат у Европи. Градили смо армију која ће ићи у мисије. Били су у Авганистану, Малију, земљама бивше Југославије. У разним програмима Украјини смо понудили сада 40.000 комада муниције калибра 155 мм. Ако уз то додамо укупну понуду, дакле артиљеријску муницију, за тенкове, ракете ‘град’ радило би се о много већем броју, око 150.000 комада“, казао је Хац у интервју за дневник „Млада фронта Днес“.

Hladnjače u regionu pune neprodatih malina

Преузмите андроид апликацију.