Početna > Svet
Svet

Izraelski novinar kritikovao EU zbog konferencije o Stepincu

Izraelski novinar Ronen Šnidman kritikovao je danas Brisel zbog nedavne konferencije „Blaženi Alojzije Stepinac – svedočanstvo vere, istrajnosti i nade“, održane u prostorijama Evropskog parlamenta, i pozvao EU da prestane sa rehabilitacijom kolaboranata iz Drugog svetskog rata.
Foto: Wikimediacommons/Unknown author

Šnidman je, u današnjem blogu za list Tajms of Izrael, istakao da je slavljenje zagrebačkog nadbiskupa Stepinca u Evropskom parlamentu kao uzorne ličnosti po pitanju vere i ljudskih prava „groteskno“, kao i da predstavlja uvredu za sve žrtve ustaškog režima koji je Stepinac podržavao.

Prema njegovom mišljenju, korišćenje institucija EU za rehabilitaciju saradnika fašista predstavlja „izopačenje njihove svrhe“, s obzirom na to da je osnivanje ovih institucuja istorijski bila direktna reakcija na pojavu fašizma.

Konferencija o Stepincu u EP je za Šnidmana deo višegodišnje kampanje revizije istorije holokausta u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

On konstatuje da je uprkos različitim informacijama o delima Alojzija Stepinca tokom Drugom svetskog rata „neosporno“ da je zagrebački nadbiskup podržavao fašistički ustaški režim diktatora Ante Pavelića i bio vojni vikar u ustaškoj vojsci.

Foto: Wikimediacommons/Unknown author

Šnidman je citirao i protestno pismo koje je Briselu povodom konferencije o Stepincu uputio jedan od retkih preživelih iz ustaškog logora Jastrebarsko Gojko Rončević Mraović.

Konferenciju „Blaženi Alojzije Stepinac – svedočanstvo vere, istrajnosti i nade“ organizovala je evroparlametarka Željana Zovko, koja je prema Šmidmanu želela da prikaže Stepinca kao pravednika i dovede ga u vezu sa žrtvama totalitarnih režima 20. veka.

Diplomatska misija Srbije pri Evropskoj uniji uputila je ranije pismo Željani Zovko u kome je izrazila duboko žaljenje zbog posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u „Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti“.

Obeležena 31. godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu

 

Preuzmite android aplikaciju.