Почетна > Свет
Свет

Израелски новинар критиковао ЕУ због конференције о Степинцу

Израелски новинар Ронен Шнидман критиковао је данас Брисел због недавне конференције „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, истрајности и наде“, одржане у просторијама Европског парламента, и позвао ЕУ да престане са рехабилитацијом колабораната из Другог светског рата.
Фото: Wikimediacommons/Unknown author

Шнидман је, у данашњем блогу за лист Тајмс оф Израел, истакао да је слављење загребачког надбискупа Степинца у Европском парламенту као узорне личности по питању вере и људских права „гротескно“, као и да представља увреду за све жртве усташког режима који је Степинац подржавао.

Према његовом мишљењу, коришћење институција ЕУ за рехабилитацију сарадника фашиста представља „изопачење њихове сврхе“, с обзиром на то да је оснивање ових институцуја историјски била директна реакција на појаву фашизма.

Конференција о Степинцу у ЕП је за Шнидмана део вишегодишње кампање ревизије историје холокауста у Хрватској и бившој Југославији.

Он констатује да је упркос различитим информацијама о делима Алојзија Степинца током Другом светског рата „неоспорно“ да је загребачки надбискуп подржавао фашистички усташки режим диктатора Анте Павелића и био војни викар у усташкој војсци.

Фото: Wikimediacommons/Unknown author

Шнидман је цитирао и протестно писмо које је Бриселу поводом конференције о Степинцу упутио један од ретких преживелих из усташког логора Јастребарско Гојко Рончевић Мраовић.

Конференцију „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, истрајности и наде“ организовала је европарламетарка Жељана Зовко, која је према Шмидману желела да прикаже Степинца као праведника и доведе га у везу са жртвама тоталитарних режима 20. века.

Дипломатска мисија Србије при Европској унији упутила је раније писмо Жељани Зовко у коме је изразила дубоко жаљење због посебног истицања лика и дела Степинца у просторијама ЕП, имајући у виду да је реч о историјској фигури која у „Србији отвара болна поглавља из прошлости“.

Obeležena 31. godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu

 

Преузмите андроид апликацију.