Почетна > Србија
Србија

Звечан: Срби настављају протест, ноћ протекла мирно

Ноћ у Звечану протекла је мирно, а тамошњи Срби од јутрос настављају миран протест.
Фото: Танјуг/Дописништво КиМ

Још од краја маја, сваког дана испред кордона КФОР-а окупљају се грађани и запослени у тој већински српској општини.

Кажу да не одустају од протеста, све док се не испуне њихови захтеви: повлачење свих специјалних јединица тзв. косовске полиције са севера Косова и Метохије, али и ослобађање неправедно ухапшених Душана Обреновића и Радоша Петровића.

Зграду општине Звечан идаље обезбеђују припадници КФОР-а, а унутар зграде се налазе специјалци са дугим цевима.

Специјални представници САД и ЕУ Габријел Ескобар и Мирослав Лајчка затражили су почетком ове недеље од приштинских званичника хитну деескалацију ситуације на северу наше јужне покрајине.

До протеста на северу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција у петак 26. маја насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

У понедељак 29. маја је, током протеста у Звечану, дошло до сукоба између специјалаца косовске полиције и припадника КФОР-а са грађанима Србима. Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.

Срби који су протеклих дана мирно протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтевају да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

Kfor uklonio žicu oko sedišta opštine Leposavić, noć protekla mirno

Преузмите андроид апликацију.