Почетна > Србија
Србија

Кфор уклонио жицу око седишта општине Лепосавић, ноћ протекла мирно

Припадници КФОР-а су касно ноћас уклонили жицу око зграде општине у Лепосавићу.
кфор
Фото: Танјуг/Дописништво КиМ

Војници америчког КФОР-а, који обезбеђују прилаз седишту општине, ноћас су у потпуности уклонили жилет-жицу коју су поставили пре десетак дана, када је албански градоначелник Љуљзим Пеци насилно ушао у зграду, уз помоћ припадника тзв. косовске полиције и њених специјалаца.

Испред седишта те најсеверније општине на Косову и Метохији ипак је остала метална ограда на коју су локални Срби поставили српске заставе.

Приштински специјалци се, како сазнаје Танјуг, још увек налази у згради, али су возила склоњена иза зграде, док се испред налазе само возила КФОР-а.

У све четири општине на северу Косова и Метохије, ноћ је протекла мирно, а грађани су, као и претходних дана, почели да се окупљају, захтевајући одлазак специјалне полиције.

До протеста на северу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција у петак 26. маја насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

У понедељак 29. маја је, током протеста у Звечану, дошло до сукоба између специјалаца косовске полиције и припадника КФОР-а са грађанима Србима. Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.

Срби који су протеклих дана мирно протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтевају да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

Studenti Prištinskog univerziteta izveli performans ispred opštine Zvečan

Преузмите андроид апликацију.