Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Знакови које вам тело шаље када не пијете довољно воде

Да бисмо утажили жеђ, најбоље је посегнути за чашом обичне негазиране воде.
Фото: Pixabay/cocoparisienne

Али многи људи често забораве да укључе овај природни извор здравља у своју дневну рутину. Многи људи не обраћају превише пажње на реакцију организма када му недостаје воде и тиме наносе велику штету свом организму.

Знаци на које треба обратити пажњу су следећи:

Сува уста

Најочигледнији знак жеђи се манифестује кроз сувоћу уста, језика и усне дупље. Али ако су вам уста сува, то значи да је ваше тело већ дехидрирано. Да ли сте икада предозирали алкохолом и да ли се сећате колико вам је требало воде јутро после? Требало би да слушате своје тело и задовољите његове потребе.

Сува кожа

Кожа је највећи орган, коме је потребно пуно воде да би правилно функционисао. Сува и иритирана кожа један је од првих знакова потпуне дехидрације, што може довести до озбиљних последица. Недовољна количина воде смањује способност тела да се зноји и тако избаци токсине из организма.

Суве очи

Недостатак воде се манифестује и кроз сувоћу очију, које због тога постају црвене. Немогућност влажења очију посебно ће изазвати проблеме код људи који носе контактна сочива.

Бол у зглобовима

Хрскавица и кичмени дискови садрже чак 80 одсто воде. Ако желимо да спречимо непријатно трење костију при сваком кораку, скоку, вежбању и трчању, треба да пијемо довољне количине воде.

Смањење мишићне масе

Мишићи такође садрже значајне количине воде. Мање воде у телу је аутоматски повезано са смањењем мишићне масе. Редовно пијење воде пре, током и после вежбања даће телу гориво да издржи напоре и умањи ефекте тренинга.

Умор

Поспаност, умор и летаргија су додатни симптоми недостатка воде у организму. Када попијете недовољну количину воде, тело мора да је позајми из других доступних органа, због чега се особа осећа лоше и спорије се опоравља од болести.

Напади глади

Дехидрација обмањује мозак, па телу шаље сигнале да је гладно. Напади глади се дешавају у било које доба дана и ноћи, па чак и буђења из сна. Али конзумирање хране без адекватне хидратације успорава метаболизам и подстиче стварање залиха масти у телу.

Лоше варење

Горушица је само један од сигнала превелике количине киселине у желуцу као последица недостатка воде. Вода влажи пробавни систем, а адекватне количине спречавају проблеме у цревима, као и настанак затвора.

Смањена потреба за одласком у тоалет

Недостатак воде у организму утиче и на потребу за мокрењем. Ако у току дана не идете у тоалет најмање четири до седам пута, пијете премало воде. Тамнија боја урина такође указује на лошу хидратацију организма.

Знаци прераног старења

Недостатак воде је видљив и на лицу. Пошто недостатак воде утиче на сувоћу коже, она постаје изложена прераним борама, губи еластичност и изгледа старије него што би требало да буде.

Ako ste preterali sa alkoholom? Pet načina da se oslobodite mamurluka

Преузмите андроид апликацију.