Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Златни рвачи Србије одушевљени успесима у Београду

Рвачка репрезентација Србије остварила је историјски успех на Светском првенству у Београду.
Фото: PrtSc/Facebook/Rvački savez Srbije – Wrestling Federation of Serbia

Наши рвачи, са четири златне медаље, најтрофејнији су такмичари у грчко-римском стилу, а српска селекција освојила је и треће место у екипној конкуренцији.

Покер златних рвачких репрезентативаца Србије, који на овом светском шампионату чине Себастијан Нађ, Мате Немеш, Али Арсалан и Зураб Датунашвили не крије одушевљење због сјајних достигнућа, али и врхунских борби које су приказали током шампионата.

„Ово је све ново за мене. Мислим да још нисам свестан шта сам урадио“, почиње причу Себастијан Нађ, наш златни рвач у категорији до 63 кг.

„Био сам спреман да умрем, да урадим све како бих победио. Финалну борбу сам одрадио без грешке и пресрећан сам због тога. Био сам аутсајдер, али то се испоставило као добро, јер ме нико није очекивао у категорији до 63 кг. Разговарао сам са Давором Штефанеком пре турнира. Питао ме је да ли ћу моћи и уместо мене одговорио да морам. Рекао ми је да ћу узети злато, да ће то бити незаборавно и да ће људи у Србији то памтити. Тако је и било“, поручио је Нађ.

Сви рвачи у нашој репрезентацији изразили су велику захвалност челницима Рвачког савеза Србије, који су им обезбедили врхунске услове за припреме и константно пружали стручну подршку и помоћ у свим сегментима тренажног процеса.

„Знао сам да ће финални меч бити веома тежак. Почетак је био у потпуности на страни мог противника и имао сам утисак да је много јачи“, сумира утиске златни Мате Немеш у категорији до 67 кг, и додаје:

„Ипак, успео сам да се одбраним од његовог најопаснијег захвата, којим је побеђивао све противнике на турниру. Тренери су ме посаветовали да нема стајања, да додам пун гас и да ћу у партеру направити преокрет. Мислим да је на њему био много већи психолошки притисак, а ја сам уз подршку публике, која ми је много помогла у другом делу борбе, дао 130 одсто својих могућности“.

Посебно емотиван је био Али Арсалан, који је освојио титулу првака света у категорији до 72 кг.

„Невероватан је осећај освојити златну медаљу на шампионату света. Надам се да ћу наставити са узимањем одличја за Србију на великим такмичењима и у будућности. Заиста смо имали паклене припреме. Тренирали смо веома јако претходних 7-8 месеци, уз изузетан стручни рад наших тренера. На крају се све то исплатило. Носила нас је велика жеља и мислим да смо заиста заслужили овај успех“, констатовао је Арсалан.

Љубимац домаће публике, Зураб Датунашвили, одбранио је титулу најбољег рвача света у категорији до 87 кг, освојену прошле године у Ослу. Њему је ово осма медаља са великих такмичења, укључујући бронзу освојену на Олимпијским играма у Токију прошле године.

„Ово је као сан из ког не желим да се пробудим. Веровали смо да можемо да остваримо добар резултат јер смо заиста били изванредно припремљени. Али четири златне медаље наше селекције су прави подвиг. Захвалан сам свима на великој подршци, а ова одличја су резултат изузетног тимског рада свих структура унутар Рвачког савеза Србије“, закључио је Датунашвили.

До краја шампионата остала су још четири дана, а наши рвачи ће имати шансу да још побољшају резултат, с обзиром на то да ће се у женској конкуренцији такмичити Ана Фабијан и Фани Нађ, а Стеван Мићић, Хетик Цаболов, Урасулов Могамедов и Страхиња Деспић у слободном стилу.

Duel Srbije i Španije u prvom kolu Dejvis kupa, prvi na terenu Đere i Ramos-Vinjolas

Преузмите андроид апликацију.