Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Златна Јабука у Новом Саду

Нови Сад у септембру добија престижну награду Међународне Федерације туристичких новинара и писаца о туризму – FIJET – „Златна Јабука“.
Фото: Градске инфо

Међународна федерација туристичких новинара и писаца у туризму – FIJET основана је пре седамдесет година у Паризу са циљем афирмације и развоја одрживог туризма и међународне културне сарадње. Међу оснивачким члановима био је и легендарни писац Irwin Shaw, који је тих година објавио свој маестрални роман “Paris, Paris”.

Организација је током година стасавала у истински светски покрет и данас је придружен члан Светске Туристичке Организације Уједињених Нација UNWTO.

ФИЈЕТ Србија је приступила покрету 2010. године, када је примљена у чланство на конгресу у Истанбулу.

Награда “Златна јабука”, /“La Pomme d’Or“ или „The Golden Apple“/ утемељена је 1970. године и замишљена је као симбол нових стремљења и домета у светском туризму. Додељује се сваке године организацијама, државама, градовима или појединцима за допринос у покрету за уједињење планете као наше заједничке домовине.

Од оснивања, награду “Златна Јабука”, добило је више од педесет лауреата.

У 2022. престижну награду добија Нови Сад  и то у години када је проглашена престоница културе Европе.

Одличје стиже ове године, 9. септембра, када ће је на церемонији у Градској кући Новог Сада, примити градоначелник Милош Вучевић, уз еминентне госте и званичнике и делегацију FIJET, коју ће да предводи председник асоцијације, некадашњи министар туризма Туниса г. Тијани Хаддад.

Програм боравка делегације FIJET организован је од 08.–11. септембра и представиће званицама културно-историјска богатства главног града Војводине и равнице од винских путева, миленијумске заоставштине Панонског мора, салашарских гастро-садржаја и манастира северне “Свете Фрушке Горе”.

Vodič za brucoše: Studentski dom „Sajmište“ (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.