Почетна > Нови Сад
Зелени град Нови Сад

Животна средина приоритет Новог Сада

Граде се нови паркови, озелењава више од 50 локација које су Новосађани бирали, уводи се модеран систем за управљање отпадом, а грађани Српске Атине добиће и Ботаничку башту.
Фото: Градске инфо

Нови Сад је у претходном периоду започео обнављање свих паркова на територији Града, у току је пројекат „Кварт у парк“ који ће улепшати локације које су искључиво Новосађани бирали, а Српска Атина је и све ближа увођењу модерног система управљања отпадом

Како чланица градског већа за екологију Мира Раденовић прецизира у потпуности је обновљен Каменички парк, а у припреми су и реконструкције Футошког и Универзитетског парка.

„Изградили смо потпуно нови Парк код Ранзирне станице на Новој Детрлинари, а у плану је и нови парк код Спенса који ће заузимати један хектар. Управо се завршава квартовски парк на Лиману 2, а најављена је још једна парковска површина на Лиману 4“, каже Раденовић.

Раденовић: Пројекат „Кварт у парк“ озелениће више од 50 локација у Новом Саду
Фото: Градске инфо

Како је више пута истицао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, акције озелењавања града, изградње нових парковских површина и улагање у нове системе за заливање, постављене су као један од приоритета градске управе, што потврђују и актуелни пројекти.

„Идеја је да значајно унапредимо број, али и квалитет зелених простора на територији Новог Сада озелењавањем квартовских површина кроз акцију Кварт у парк. Кроз овај пројекат, преко 50 локација у граду, које су искључиво грађани одабрали, добиће нови изглед“, објашњава Раденовић.

Она подвлачи да интензиван развој градских и генерално урбаних средина потискује зеленило и смањује број природних зелених простора, због чега је од круцијалног значаја планирање зелених површина.

„Свугде где је то могуће приоритет је планирати велике парковске површине, а тамо где је проблем мањак простора неопходно је посезање за другим начинима озелењавања, као што су вертикално озелењавање, мале кватовске зелене површине… Баланс између раста популације на релативно малом простору и проценат зеленила није лако одржати и компромис увек мора бити присутан са обе стране. Планирање развоја урбаних средина данас захтева мултидисциплинаран приступ који се пре свега заснива на одрживом развоју и примени нових технолошких решења“, објашњава Раденовић.

Подсећамо, грађани Лимана 4 ће уместо планиране зграде Пореске управе добити парк на делу парцеле 3931/34, предали су петицију да се ова идеја имплементира у ГУП Града.
Фото: Градске инфо

До сада је 412 грађана из Месне заједице „Иво Андрић“ потписало петицију и предало је Градској управи за урбанизам и грађевинске послове.

Према сазнањима нашег портала, Град Нови Сад ће прихватити поменуту иницијативу.

Наиме, наш извор из ЈП „Урбанизам“ сматра да прихватање овог предлога јесте прави начин да се идеја стара преко 20 година о згради пореске управе на Лиману 4 замени новом парковском површином, а на корист свих Новосађана.

Регионални центар за управљање отпадом биће изграђен по највишим стандардима
Фото: Pixabay/Efraimstochter

Према њеним речима, Нови Сад је све ближи увођењу модерног система управљања отпадом.

„Завршавамо пројектно-техничку документацију за изградњу регионалног центра за управљање отпадом. Регионална депонија биће изграђена по свим стандардима безбедности и заштите животне средине и градићемо је заједно са европским партнерима“, каже Раденовић.

Она истиче да је пречистач отпадних вода засигурно један је од пројеката који ће значајно унапредити квалитет живота становника у цетраном делу града.

„Али пре свега, ово је пројекат којим ћемо престати да загађујемо Дунав и уз помоћ ког ћемо сачувати овај драгоцени природни ресурс за будуће генерације“, каже Раденовић.

Ботаничка башта – нови бисер Српске Атине
Фото: Градске инфо

Како даље објашњава, развој пројекта „Изградња ботаничке баште у Новом Саду“ представља корак напред у развоју зелених оаза на територији Града.

„Ботаничка башта представља бисер сваког града који је има. Она је место опуштања, место за стицање знања и развоја нових научних достигнућа. Данас на развоју овог пројекта радимо са стручним људима са Универзитета у Новом Саду“, каже Раденовић.

Платформа „Мој град“ као глас грађана

Говорећи о еколошкој свести Новосађана, Раденовић каже да су изузетно спремни да учествују у активностима које се тичу побољшања квалитета живота у еколошком смислу.

„Свест о потреби за здравијим начином живота је код нас врло изражена, али ипак мислим да увек постоји места за напредак и развој. Што више знамо о екологији и заштити животне средине, боље ћемо успевати да препознамо и права решења за изазове који нас окружују. Управо зато је Град и осмислио платформу Мој град, која омогућује да грађани гласају за пројекте које треба финансирати, али и да предлажу нове“, закључује Раденовић.


Bitka se nastavlja: Vrapci se vraćaju u Novi Sad

Преузмите андроид апликацију.