Почетна > Србија
Србија

Жиофре: Србија и ЕУ на истој страни у евроинтеграцијама

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре оценио је да је главна порука данашњег састанка премијерке Ане Брнабић са амбасадорима земаља чланица ЕУ, да су Србија и Унија на истој страни када је реч о аспирацијама да Србија постане пуноправна чланица ЕУ.
Фото: Тањуг/Раде Прелић

Жиофре је, након састанка на заједничкој конференцији са премијерком, казао да је то заједнички интерес те да напредак Србије зависи искључиво од напретка у реформама у области владавине права и напретка у дијалогу са Приштином.

Наводећи да су на састанку добили најновије информације о уставним реформама и разговорима са Венецијанском комисијом, Жиофре каже да Србија мора да спроведе те реформе до истека рока.

Како каже, на имплементацији медијске стратегије и Акционом плану, било је кашњења, али амбасадори цене то што постоји тежња у Влади и код министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића да се све сустигне.

Када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине, Жиофре је истакао посвећеност представника ЕУ.

„Уложили су велике напоре, ценимо што смо успели да се постигне договор уз посредство ЕУ, чиме су спречене даље реформе, које нису никоме у интересу“, казао је Жиофре.

Истакао је да Унија цени конструктивну улогу Србије и председника Александра Вучића када је реч о дијалогу са Приштином.

На данашњем састанку разговарано је и о усаглашавању спољне политике, а Жиофре каже да је то важна тема у контексту, како наводи, руске агресије на Украјину.

„Суочени смо са бруталном агресијом и постоје одређена очекивања да се усклађеност Србије побољша у том домену и рачунамо на Србију да буде са нама у овим тешким тренуцима за европски континент“, казао је Жиофре додајући да ЕУ цени то што је Србија била уз Унију у том погледу и то гласајући за три резолуције у међународним институцијама.

Према његовим речима, разговарано је и о миграцијама.

Жиофре каже да је то заједнички изазов и подсећа да је ЕУ пружила подршку Србији у суочавању са миграцијама.

Такође, каже да је ту и питање визне политике, а да су данас разговарали и о енергетици.

„Сви смо суочени са тешком ситуацијом и заједно радимо на успостављању интерконектора између Србије и Бугарске“, казао је Жиофре и подсетио на 165 милиона евра које је ЕУ дала Србији како би се ублажили негативни ефекти енергетске кризе.

„То је показатељ да иако Србија још није чланица ЕУ, Унија стоји уз Србију. Морамо у тешким тренуцима да будемо једни са другима“, казао је Жиофре.

Dodik: Tražiću da se vrati nadležnost za Izborni zakon za Republiku Srpsku

Преузмите андроид апликацију.